Ekonomi

Iran förbjuder export av 50 varor

Iran förbjuder export av 50 basvaror, rapporterade iranska medier på tisdagen. Åtgärden är ett steg för att bevara förråd av förnödenheter inför hårdare västerländska sanktioner.

De av västländerna införda handelsrestriktioner mot Iran över dess omtvistade kärnenergiprogram har slagit hårt mot den islamiska republikens ekonomi.

Förbuden har lett till en kraftig nedgång av Irans oljeexport, som stor källa av statens intäkter, under det senaste året.

Rädsla över att centralbanken inte kommer att kunna försvara värdet på den iranska valutan gör att importen av varor blir svårare och dyrare.

Iranska handlare kommer inte längre att kunna exportera varor, bland annat vete, mjöl, socker och rött kött, samt aluminium och stål göt, enligt ett meddelande från vice industriminister Seyyed Javad Taghavi som publicerades i iranska medier på tisdagen.

ytterligare en lista över förbjudna varor skulle meddelas senare, enligt meddelandet.

Förbudet omfattar återexport av vissa varor som importeras med statligt subventionerade dollar, rapporterade nyhetsbyrå Mehr.

Många av Irans import, inklusive livsmedel och konsumentvaror, transporteras med container och bulkfartyg via sjövägen.

Ett växande antal västerländska företag, särskilt sjöfartsföretag, drar sig nu tillbaka från att handla med Iran på grund av komplexiteten i affärserbjudanden samtidigt som man fruktar att förlora affärer någon annanstans.

Världens största containerrederi inom containerfrakt, Maersk Line, slutade trafikera iranska hamnar till följd av sanktionerna från USA och EU denna månad.