Ekonomi

Iranska regimen backar från hotet att stänga Hormuzsundet

Iranska regimen backar nu från hotet att stänga det strategiskt viktiga Hormuzsundet som en vedergällning mot hårdare europeiska och amerikanska sanktioner, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån United Press International (UPI) från Teheran på måndagen.

Blockeringen av Hormuzsundet och sanktioner mot den iranska energisektorn är oberoende frågor, sade iranska regimens försvarsminister Brig. Gen Ahmad Vahidi på måndagen enligt UPI.

Iranska hot om att stänga Hormuzsundet, som är en viktig farled för mycket av världsoljan, ledde till ökat oljepris i början av året.

”Dessa två frågor är inte relaterade och är helt oberoende av varandra”, sade Vahidi som citerades av regimens engelskspråkiga tv-kanal, Press TV.

”De nuvarande sanktionerna är orättvisa men dem har drivit oss framåt och ökat vår förmåga. Vi är starka nog att med besked överkomma dessa sanktioner”, tillade han.

Iranska regimen insisterar att det har rätt till att anrika uran för civila ändamål och att dess kärnteknikprogram inte har något militärt syfte. Men västvärlden och Israel fruktar att Iran söker kärnvapen under förevändning av civilt atomenergiprogram.

Iranska regimen hotade nyligen med att stoppa oljeexporten om sanktionstrycket mot landet fortsatte att öka. Regimens oljeminister Masoud Mirkazemi varnade tidigare i veckan för att Teheran kan använda oljan som vapen och som ett svar på de ytterligare sanktionerna.

EU och USA har infört strikta sanktioner mot Irans finans- och energisektor i strävan att strypa finansieringen av iranska regimens kontroversiella kärnteknikprogram.