Nyheter

EU-parlemantarikernas Iranbesök stoppad

Iranska regimen har enligt internationella medier stoppat ett officiellt besök i Teheran från Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Iran efter att delegationen bett om att få träffa de två iranska aktivister som tilldelas EP:s Sacharovpris för 2012.

En grupp av fem EP-ledamöter kända för att vara regimvänliga politiker hade bestämt sig för att besöka Iran från 27 oktober till 3 november trots att den planerade resan hade väckt stor avsky bland andra ledamöter i Europaparlamentet, inte minst bland medlemmar av delegationen för förbindelserna med Iran.

Den moderata europaparlamentarikern Christofer Fjellner som även är medlem av Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Iran kritiserade besöket i SvD:s Brännpunkt i fredags och skrev ”jag är definitivt inte en av dem som är på väg österut och ställer mig helt emot denna resa. Jag tycker det är ytterst olämpligt att besöka regimen vid denna tidpunkt och jag har därför agerat för att resan ställs in.”

Han tillade, ”något som gör resan än mer osmaklig är att programmet har utformats av den iranska regimen själv. En av programpunkterna består rent av med ett möte med ordföranden för det iranska rådet för mänskliga rättigheter, Mohammad Javad Larijani, en man som välkomnar gripanden av människorättsaktivister som kämpar för ett fritt Iran. Som osmaklig twist är en av de aktivister vars gripande han välkomnat Nasrin Sotoudeh, en av pristagarna Europaparlamentet i fredags beslöt tilldela Sacharovpriset. Jag har för hela Europaparlamentet påtalat det absurda i att träffa den här mannen, särskilt som man samtidigt inte träffar de som verkligen förtjänar vår hjälp och vårt stöd.”

Fjellner skriver vidare att ” Vi måste visa en enad front när det gäller Europas hållning gentemot Iran” och att ”det finns ingen plats för naiva impulser från europeiska beslutsfattare i denna mycket allvarliga fråga. Ett officiellt delegationsbesök från Europaparlamentets måste främja demokratiska reformer och bidra att få till ett slut på förtrycket. Men såsom besöket är utformat finns det inga sådana möjligheter. Att resa till Iran vid denna tidpunkt är istället ett hån mot de iranska oppositionsaktivister som riskerar sina liv i kamp mot regimen.”

Iranska regimens beslut att ställa in resan kom efter att högt uppsatta tjänstemän vid Europaparlamentet, som tidigare under fredagen ​​tilldelade Europaparlamentets människorätts- och yttrandefrihetspris till iranska människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh och filmregissören Jafar Panahi, sade att man kräver att EP:s Irandelegation ska få möta de två aktivisterna som för närvarande sitter i regimens fängelser.

”Efter det nya kravet beslöt iranierna att ställa in resan”, sade Europaparlamentets taleskvinna Satu Helin till Reuters på lördagen.

Hossein Sheikholeslam rådgivare till iranska regimens parlament för internationella frågor sade att den europeiska delegationen hade satt ett ”förhandsvillkor” om att få besöka Sotoudeh och Panahi, rapporterar regimens egen nyhetsbyrå Mehr på lördagen.

Mehr citerade Hossein Sheikholeslam och tillade ”Europaparlamentets delegation ville besöka två iranska politiska fångar och ge dem ett pris … [men] Iran accepterade  inte detta villkor.”

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran fördömde det planerade besökt och skrev i ett brev till Tarja Cronberg, EP-ledamot från Finland, som är en av initiativtagarna och en av de drivande personerna bakom den skamliga resan för att uppmana henne att avstå från att besöka Teheran.

FFFI skickade även ett brev till samtliga svenska ledamöter i Europaparlamentets delegation för förbindelser med Iran där vi uppmanade dem att avstå från att resa till Iran samt att göra sitt yttersta i avsikt att ställa in besöket i sin helhet.