Nyheter

Ahmadinejad förnekas fängelsebesök

Irans rättsväsende har blockerat en begäran från president Mahmoud Ahmadinejad att besöka Teheran Evin fängelset där en topp presidentval medhjälpare hålls. Åtgärden är ytterligare ett tecken på hans avtagande inflytande i hans sista år i ämbetet.

Ahmadinejads medierådgivare Ali Akbar Javanfekr, och chef för landets statliga nyhetsbyrå IRNA, fängslades i Evin i september för att tjäna en sex månaders straff för att ha publicerat en artikel som ansågs ”undergräva den islamiska etablering och principer”.

”Vi måste vara uppmärksamma på viktiga frågor”, sade riksåklagare Gholam-Hossein Mohseni-Ejei på söndagen enligt nyhetsbyrån Mehr. ”Att besöka ett fängelse under dessa omständigheter är mindre problem.”

Han tillade: ”Om vi ​​har det bästa för nationen i åtanke är ett (fängelse-) besök under dessa omständigheter inte lämpligt.”

Irans hårdföra politiska etablissemang tryckte ner Ahmadinejad och hans anhängare kort efter att Ahmadinejad utmanade en order från landets högsta andlige ledare Ali Khamenei över valet av chefen för underrättelsetjänsten, Esfandiar Rahim Mashaie.

Ahmadinejads konservativa rivaler i parlamentet säger att hans administration har misskött landets ekonomi och beskyller honom för valutakrisen och annat ekonomiskt fall till följd av sanktionerna.