Nyheter

Satellitleverantör stänger ner 19 iranska tv-kanaler

Den ledande europeisk satellit leverantör, Eutelsat, stängde ner 19 iranska tv-och radion kanaler på måndagen som en följd av EU:s sanktioner, rapporterar Reuters.

Iranierna har fortfarande tillgång till de flesta av kanalerna, som drivs av iranska staten TV-IRIB, men de inte längre sänds i Europa eller andra länder.

Satellitbaserade Eutelsat är överens med medietjänstföretaget Arqiva att blockera IRIB på grund av ”förstärkta EU sanktioner” sade Eutelsat taleskvinna Vanessa O’Connor.

IRIB tillgång till Eutelsat var via ett avtal med Arqiva.

Eutelsat avstod från att kommentera eventuella ekonomiska konsekvenserna av ner stängningen men Irans Press TV sade att IRIB ska vidta rättsliga åtgärder mot Eutelsat.

IRIB chef var bland de som utsattes för EU- sanktioner mot Iran som antogs i mars, baserat på vad EU-tjänstemän sade att hans planering  kränkte mänskliga rättigheter, enligt Eutelsat.

EU antog hårdare sanktioner mot Iran på måndagen, framför allt för att pressa regeringen att vara mer uppriktiga om landets kärnenergiprogram.

Den iranska engelskspråkiga tv-kanalen Press TV är bland de kanaler som stängs ner av Eutelsat beslut som även inkluderar den Farsi språk liga kanaler för iranska utlandsstationerade och arabiskspråkiga, däribland nyhetskanalen al-Alam.