Ekonomi

Iranska regimen: EU:s ”omänskliga” sanktioner ändrar ingenting

Iranska regimen beskriver EU:s nya sanktioner mot landet som ”irrationella” och ”omänskliga” och betonar att dessa inte kommer att tvinga Iran till reträtt kring frågan om landets kärnteknikprogram, rapporter Reuters och Associated Press på tisdagen.

EU:s utrikesministrar enades på måndagen om ytterligare sanktioner mot Irans banker samt sjöfarts- och industrisektorer i hopp om att få tillbaka iranska regimens ledare till förhandlingsbordet för seriösa samtal kring landets kärnenergiprogram.

EU:s beslut återspeglade en ökad oro över Irans atomprogram, som väst misstänker syftar till att tillverka kärnvapen samt oro över Israels hot om att attackera iranska kärnanläggningar om sanktioner och diplomati inte lyckas åstadkomma en fredlig lösning.

”Vi tror att de felberäkningar som dessa länder gör kommer att distansera dem från ett gynnsamt resultat”, sade talesmannen för iranska regimens utrikesdepartement Ramin Mehmanparast under en presskonferens enligt Reuters på måndagen.

”Vi rekommenderar att … de återvänder till diskussionerna med ett logiskt tillvägagångssätt i stället för att ta fel väg, vara envis och använda påtryckningar”, tillade han enligt Reuters.

EU:s utrikespolitiska chef och förhandlare för P5+1-gruppen, Catherine Ashton sade på måndagen direkt efter att unionen införde nya hårdare sanktioner mot Iran att hon hoppades att ökade påtryckningarna på den Islamiska republiken skulle förmå den att göra eftergifter och att förhandlingarna skulle kunna återupptas ”snarast”.

Men Mehmanparast krossade dock Ashtons förhoppning genom att förkasta denna möjlighet och sade ””omänskliga” sanktioner skulle bara göra Iran mer bestämd i sin hållning och kommer inte lyckas tvinga tillbaka Iran till förhandlingsbordet”.

Han tillade att ”dessa steg är i fel riktning och kommer inte att ge några resultat”.

Iranska regimen insisterar ständigt att det har rätt till att anrika uran för elproduktion och medicinska ändamål samt att dess kärnteknikprogram inte har något militärt syfte.

Men västvärlden och Israel fruktar att Iran söker kärnvapen under förevändning av civilt atomenergiprogram.

Ekonomi

Iranska regimen: EU:s ”omänskliga” sanktioner ändrar ingenting

Iranska regimen beskriver EU:s nya sanktioner mot landet som ”irrationella” och ”omänskliga” och betonar att dessa inte kommer att tvinga Iran till reträtt kring frågan om landets kärnteknikprogram, rapporter Reuters och Associated Press på tisdagen.

EU:s utrikesministrar enades på måndagen om ytterligare sanktioner mot Irans banker samt sjöfarts- och industrisektorer i hopp om att få tillbaka iranska regimens ledare till förhandlingsbordet för seriösa samtal kring landets kärnenergiprogram.

EU:s beslut återspeglade en ökad oro över Irans atomprogram, som väst misstänker syftar till att tillverka kärnvapen samt oro över Israels hot om att attackera iranska kärnanläggningar om sanktioner och diplomati inte lyckas åstadkomma en fredlig lösning.

”Vi tror att de felberäkningar som dessa länder gör kommer att distansera dem från ett gynnsamt resultat”, sade talesmannen för iranska regimens utrikesdepartement Ramin Mehmanparast under en presskonferens enligt Reuters på måndagen.

”Vi rekommenderar att … de återvänder till diskussionerna med ett logiskt tillvägagångssätt i stället för att ta fel väg, vara envis och använda påtryckningar”, tillade han enligt Reuters.

EU:s utrikespolitiska chef och förhandlare för P5+1-gruppen, Catherine Ashton sade på måndagen direkt efter att unionen införde nya hårdare sanktioner mot Iran att hon hoppades att ökade påtryckningarna på den Islamiska republiken skulle förmå den att göra eftergifter och att förhandlingarna skulle kunna återupptas ”snarast”.

Men Mehmanparast krossade dock Ashtons förhoppning genom att förkasta denna möjlighet och sade ””omänskliga” sanktioner skulle bara göra Iran mer bestämd i sin hållning och kommer inte lyckas tvinga tillbaka Iran till förhandlingsbordet”.

Han tillade att ”dessa steg är i fel riktning och kommer inte att ge några resultat”.

Iranska regimen insisterar ständigt att det har rätt till att anrika uran för elproduktion och medicinska ändamål samt att dess kärnteknikprogram inte har något militärt syfte.

Men västvärlden och Israel fruktar att Iran söker kärnvapen under förevändning av civilt atomenergiprogram.