Ekonomi

EU antog nya sanktioner mot Iran

Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, sade på måndagen att EU har kommit överens om att införa nya sanktioner mot Iran för att öka trycket på landet vad gäller dess kärnteknikprogram, rapporterar Reuters.

I ett uttalande från EU:s utrikesministrar i Luxemburg sägs det att ”De restriktiva åtgärder som det enats om i dag syftar till att drabba Irans kärnprogram och de pengar som den iranska regimen använder för att finansiera programmet, och är inte riktade mot det iranska folket. Den iranska regimen kan själv agera ansvarsfullt och få dessa sanktioner att upphöra”.

”Vi har beslutat om ett ytterligare paket av sanktioner för att öka trycket, så att förhandlingarna blir substantiella”, sade han.

I sanktionerna inkluderas förbud mot transaktioner mellan iranska banker och banker i EU, samt skärpta sanktioner mot landets centralbank.

Vidare förbjuder EU export av stål och aluminium till Iran, och import av naturgas. Dessutom breddas förbudet mot att exportera utrustning till Irans olje- och gasindustri.

Bland annat stoppas EU-fartyg från att framöver transportera iransk olja och andra petrokemiska produkter. EU-företag får heller inte vara med och bygga nya iranska tankerfartyg. Ytterligare 34 företag och en person får dessutom sina tillgångar i EU frysta.

Sveriges försök och Carl Bilds hållning att stoppa EU:s krav mot Iran har lett till storbråk inom alliansen, skriver Aftonbladet på måndag.

Förenade Föreningen för ett Fritt Iran välkomnar EU:s nya sanktioner och betonar att enda lösningen för Irankrisen är att kombinera sanktioner med stöd till den demokratiska oppositionen som strävar efter ett demokratisk förändring i Iran.