Nyheter

Khamenei varnar för fortsatta interna strider inför växande folkligt missnöje

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, erkände under ett direktsänt tal på onsdagen den 10 oktober i staden Bojnoord i provinsen Norra Khorasan att landet går genom en kris och att den utbredda arbetslösheten i landet är bland de viktigaste frågorna för befolkningen.

I sitt tal försökte Khamenei tona ner den senaste veckans protester  och sade: ”Vissa individer som kallar sig Bazari (handlare) kom ut på gatan för att orsaka störningar … Vissa individer kommer ut på Teherans gator för 2 eller 3 timmar och sätter soptunnor i brand. Och de på andra sidan världen uttrycker glädje och säger att ja, det förekommer protester. Vems situation är bättre våra eller era (USA och Europa)? … Den islamiska republiken kommer aldrig att falla på grund av dessa problem”.
Khamenei uppmanade regimens tjänstemän och de olika fraktionerna att gräva ner stridsyxan i en alltmer intensivare inhemsk maktstrid. Han betonade att hans utnämnda möter ”en samling av fiender” och för att överkomma dessa svårigheter bör de inte misströsta eller förlora tålamodet och motståndet, ha bråttom, glömma planering eller falla i förvirring.
Allteftersom maktkampen mellan prästerskapets interna fraktioner hårdnar och blir mer infekterad avslöjas det dagligen nya bedrägeriskandaler som visar en bråkdel av regimens plundring av iranska folkets välstånd och rikedomar.

En av prästerskapets parlamentariker säger att ”varje år importeras smugglade varor in i landet för ett värde av 30 miljarder dollar, vilket resulterar i förlust av arbetstillfällen och produktion för de inhemska fabrikerna”, rapporterar FARS News den femte oktober.

Prästerskapets destruktiva politik har genom åren resulterat i nedläggningar av stora fabriker och raserat landets jordbrukssektor. Detta har gjort att miljontals bönder och vanliga arbetare inom olika sektorer i städer och på landsbygden tvingas till att leva under fattigdomsgränsen.