Nyheter

FN uttrycker oro över ”allvarligt krafttag” mot kritiska röster i Iran

Iranska myndigheter tar ”allvarligt krafttag” mot journalister, människorättsaktivister och advokater, sade FN:s råd för mänskliga rättigheter på tisdagen.

En talesman för Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uttryckte oro över fallet Mohammad Ali Dadkhah, en framstående människorättsadvokat, som börjat avtjäna ett nio års långa fängelsestraff på lördagen för ”medlemskap i ett förbund som syftar till att störta regeringen och sprida propaganda mot systemet”.

”Vi uppmanar Irans regering att omedelbart släppa alla som har gripits för fredligt utövande av sina grundläggande rättigheter”, tillade Rupert Colville, talesman för Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

”Anklagelserna mot honom tros vara kopplad till hans arbete som en människorättsförsvarare”, berättade han inför journalister i Genève på tisdagen.

Dadkhah har försvarat ett antal högprofilerade mänskorätts- och politiska förespråkar och en kristen pastor Youcef Nadarkhani, som dömdes till döden 2010 för apostasi, men frikändes och släpptes förra månaden efter en ny rättegång.

Dadkhah är även en av grundarna för the Centre for Human Rights Defenders (center för människorättsförsvarare) i Iran tillsammans med Shirin Ebadi, Nobelfredspristagare som flydde Iran under 2009 och har bott i exil sedan dess.

Dadkhah dömdes i juli 2011 och en appellationsdomstol fastställde domen i april. Hans straff åtföljdes av ett 10-årigt förbud mot att praktisera lag eller att undervisa i juridik.

”Detta en del av en oroande trend som syftar uppenbarligen till att stävja yttrande-, åsikts- och föreningsfriheten”, noterade Colville.

I denna trend ingick gripandet av Hashemi Rafsanjanis två barn under de senaste tio dagarna. Hashemi Rafsanjani är en tidigare president i Iran och en högt uppsatt ledare som verkar ha hamnat i onådd hos regimens högsta andlige ledare, Khamenei, vilket lett till ansträngda relationer med landets nuvarande makthavare.

Den 22 september började hans dotter Faezemi Rafsanjani, tidigare parlamentsledamot, avtjäna sitt fängelsestraff på sex månader. Rafsanjanis son, Mehdi Rafsanjani, greps på Teherans flygplats två dagar senare när han återvände från tre år i exil.  Han åtalas för påstådd roll i massprotesterna över presidentvalets resultat i 2009.

Colville citerade även ett antal hot mot yttrandefriheten som har ägt rum i landet sedan förra månaden bland annat stängning av en oberoende dagstidningen, Shargh, och arresteringen av dess chefredaktör, Mehdi Rahmanian, efter att ha publicerat en karikatyr som regeringen ansåg kränka iranska soldater som kämpade i Iran-Irakkriget. En arresteringsorder har även utfärdats för karikatyrtecknare, sade Colville.

Förra veckan togs Ahmadinejads främsta pressrådgivare Ali Akbar Javanfekr i förvar för att avtjäna ett sexmånaders fängelsestraff efter att ha dömts för publicering av material som anses ”undergräva det islamiska etablissemanget och dess principer”.

Ahmadinejads pressrådgivare dömdes till sex månaders fängelse för att ha förolämpat Irans högsta andlige ledare, Ali Khamenei.

Reuters Teheran byråchef, Parisa Hafezi, åtalades nyligen för att sprida lögner och falsk propaganda. Prästerskapets engelska språkiga tv-station Press TV rapporterade i förra veckan att en domstol väntas fatta ett beslut i ärendet i början av oktober.

”Det pågående gripandet och häktning av yrkesverksamma inom media samt hot mot medieorganisationer är djupt oroande, särskilt med tanke på att vi nu går in i upptakten till 2013 års presidentval” i Iran, sade Colville.