Nyheter

Ahmadinejads främsta pressrådgivare fängslad

Ahmadinejad främsta pressrådgivare togs i förvar för att avtjäna en sex månaders fängelse efter att ha dömts för publicering av material som anses “undergräva den islamiska etablering och principer”.

Ali Akbar Javanfekr som är också chef för den statliga nyhetsbyrå, IRNA, är en av de dussintals Ahmadinejads allierade som har fängslats sedan april 2011 i den pågående maktkampen mellan Ahmadinejad och Khamenei. Irans hårdföra politiska etablissemang tryckte ner Ahmadinejad och hans anhängare kort efter att Ahmadinejad utmanade en order från landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei över valet av underrättelsetjänsten chef, Esfandiar Rahim Mashaie.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars sade att de rättsliga aktörer fängslade Javanfekr sent i onsdags. IRNA sade att Javanfekr som hittills var skyddat av Ahmadinejad från gripandet , greps samtidigt som Ahmadinejad höll sin tal vid FN:s generalförsamling.

Målet mot Javanfekr började efter att han i en officiell publikation skrev att kvinnor bruk av heltäckande svart tyg, känd som en chador, var ursprungligen inte en iransk praxis utan att var importerade. Detta ansågs av hårdföra iranska präster som stötande.

En iransk domstol dömde Javanfekr i november förra året för “publicering av material som strider mot islamiska normer”, till sex månaders fängelse och även förbjudit honom från journalistik aktiviteter för tre år. Anklagelserna mot honom ansågs vara kränkande mot regimens högsta ledare Ali Khamenei, som har sista ordet i alla statliga frågor i Iran.