Nyheter

USA bojkottar Ahmadinejads tal idag

Enligt Svt-texttv bojkottade USA Ahmadinejads anförande i FN:s generalförsamling på onsdagen som sammanföll med den judiska högtiden, yom kippur.

Ahmadinejad har ”använt de senaste dagarna till att spruta ur sig paranoida teorier och frånstötande skymfar mot Israel”, rapporterar TT och citerar taleskvinna för USA:s FN-delegation Erin Pelton.

Medan strålkastarna riktas mot representanten för iranska folkets förtryckare samlas flera av FFFI:s medlemmar tillsammans med iranier från hela världen utanför FN:s högkvarter för att protestera mot Ahmadinejads närvaro och visa att han endast representerar iranska regimens illvilliga intressen.

Flera amerikanska politiker bland andra Rudolph Giuliani, New Yorks förre borgmästare, Newt Gingrich, tidigare talman för representanthuset och presidentkandidat i primärvalet 2012, Bill Richardson, tidigare amerikansk ambassadör till FN och guvernör i New Mexico, John Bolton, USA:s f.d. FN-ambassadör, Tom Ridge, tidigare minister för inrikes säkerhet, Patrick Kennedy, tidigare demokratisk kongressledamot.

Iranska nationella motståndsrådets valda presidents håll också ett tal till demonstrationen via videolänk från Paris. Hon prisade USA:s utrikesminister Hillary Clinton för hennes modiga beslut att avföra Folkets mojahedin från USA:s terrorlista.

Hon tackade även de många amerikanska personligheter och kongressledamöter som engagerat sig i denna kampanj för rättvisa. Hon påpekade att nu gäller det att se framåt och etablera frihet och demokrati till Iran.

De amerikanska talarna välkomnade förra veckans nyhet om att Folkets mojahedin ska tas bort från USA:s terrorlista och uppmanade att USA ska göra sitt yttersta för att skydda invånarna i Camp Ashraf och Liberty.

Tom Ridge sade att ”världssamfundet måst nu erkänna Camp Liberty som ett flyktingläger”.

De kritiserade Ahmadinejads närvaro i FN och uppmanade Obama-administrationen att ändra sin politik till regimförändring i Iran i samma anda som man hjälpte libyer och egyptier att uppnå frihet.

”Vi är här för att visa omvärlden att Ahmadinejad inte representerar det iranska folket. Det är dags att omvärlden erkänner Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin, Iranska nationella motståndsrådet och ställa sig bakom Irans befolkning i deras kamp för en demokratisk för ändring i Iran”, säger Morteza Sadeghi till FFFI från New York.