Nyheter

20 iranska regeringstjänstemän nekas visum till USA

USA har nekat visum till ca 20 iranska regeringstjänstemän, däribland två ministrar, som skulle resa tillsammans med prästerskapets president Ahmadinejad till New York för att delta i nästa veckas FN:s generalförsamling, rapporterade Fars nyhetsbyrå, knyten till iranska Revolutionsgardet på lördag.

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad, har regelbunden närvarat vid FN:s generalförsamlings sedan han tillträdde år 2005. Han kommer att ge sitt sista tal där på onsdag och kommer att ta upp frågan om ”rättsstat” på måndag.

Men utav de ca 160 visumansökningar som har begärts för den iranska delegationen för två månader sedan, har ungefär 20 fått avslag, rapporterar Fars news. Det gav ingen anledning, men många iranska tjänstemän är föremål för reseförbud enligt de sanktioner relaterade till Irans kärnenergiprogram.

I Washington hade det amerikanska utrikesdepartementet ingen omedelbar kommentar i frågan.

Fars namngav inte de två ministrar som nekades visum och sade att Ahmadinejad skulle åtföljas av hans stabschef Esfandiar Rahim Mashaie och utrikesministern Ali Akbar Salehi.

Bland dem som fick förbud att resa till New York finns, Mohammad Shaikhan, ansvarig för kommunikation och information samt Mohammad Jafar Behdad som ansvarar för politiska angelägenheter.

Ahmadinejad, vars andra och sista mandatperiod ska sluta i nästa år, har använt tidigare FN-tal till att försvara landets kärnteknikprogram, som han insisterar har ett fredligt syfte samt till verbala attacker mot Israel, USA och EU.

Han har ifrågasatt den historiska sanningen om Förintelsen och rest tvivel om huruvida islamistiska kapare verkligen var ansvariga för attackerna den 11 september, 2001.

De flesta västerländska sändebud har i tidigare år lämnat FN-kammaren under Ahmadinejads tal i protest mot hans verbala attacker.