Nyheter

Ny underrättelserapport: Iran skickar stora mängder vapen och militärpersonal till Syrien via Irak

Iranska regimen använder civila flygplan för att flyga in militärpersonal och stora mängder vapen över Iraks luftrum till Syriens diktator Bashar al-Assad som försöker kväsa ett 18-månaders uppror mot hans styre i landet, rapporterar Reuters på onsdagen och hänvisar till en ny västerländsk underrättelserapport som nyhetsbyrån har fått ta del av.

Amerikanska tjänstemän sade tidigare denna månad att de hade frågat ut Irak om iranska flygningar över landets luftrum som misstänks transportera vapen till Assad, en trogen bundsförvant till prästerskapet.

Irak säger att landet inte tillåter några vapen passera genom dess luftrum samtidigt som irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis medierådgivare Ali al-Moussawi avfärdar den nya underrättelserapporten.

”Irak avvisar uppgifter i rapporten som grundlösa anklagelser. Irak har en klar hållning att inte låta något slags vapen eller annat som har militär användning fraktas över landets luftrum till Syrien”, säger Ali al-Moussawi.

”Premiärministern har alltid krävt en fredlig lösning på den syriska konflikten och … behovet av ett förbud mot att någon stat blandar sig i den syriska konflikten antingen genom att skicka vapen eller hjälpa andra att göra det”, sade al- Moussawi.

Men Reuters som har tagit del av underrättelserapporten hänvisar till icke-namngivna västerländska diplomater som säger att den nya rapporten är trovärdigt och förenligt med deras uppgifter. Diplomaterna tillägger även att Iran ska ha slutit ett avtal med Irak för att använda dess luftrum.

Underrättelserapporten säger att transporten av vapen och militärpersonal över Iraks luftrum till Syrien är mer omfattande än vad man tidigare trott och anklagar Revolutionsgardet för att ligga bakom dessa transporter.

Överbefälhavare för Revolutionsgardet Mohammad Ali Jafari avslöjade nyligen  för regimens egna medier att det paramilitära gardet har en närvaro i Syrien och Libanon och att dess medlemmar tillhandahåller icke-militär hjälp i bägge länderna. Han tillade i sina kommentarer i söndags att Teheran kommer att delta militärt i Syrien om dess närmaste allierad kom under attack.

Men regimens utrikesminister tog tillbaka dessa påståenden en dag senare och förnekade att de ens hade existerat med hänvisning till att medier i väst har förvrängt Jafaris kommentarer.

Tidigare denna månad avslöjade iranska nationella motståndsrådet att en rapport inne från regimen visar att den högsta andlige ledaren Ali Khamenei under ett möte med regimens säkerhetsråd har betonat behovet av att fortsätta stödja Syriens diktator. Khamenei har enligt rapporten sagt att ”vi har gått in i en fas där en reträtt inte kan vara meningsfull och vi måste stödja Bashar med finansiella medel, vapen och styrkor för att hålla honom vid makten. Eftersom våra öden är knutna till Syrien och det kommer att var avgörande”.

På onsdagen hotade amerikanske senatorn John Kerry att granska amerikanska biståndet till Bagdad om det inte stoppar överflygningar av vapen till Syrien.

”Detta går även stick i stäv med uttalanden från irakiska tjänstemän som förnekar transporter av tiotals ton vapen från iranska Revolutionsgardet till Syrien via Irak på en nästan daglig basis i avsikt att beväpna de syriska säkerhetsstyrkorna och miliser som slåss mot rebellerna”, säger den demokratiske senatorn John Kerry.

Även om de särskilda uppgifterna om att Irak tillåter Iran transportera vapen till Damkasus  inte är nya, hävdar underrättelserapporten att omfattningen av sådana transporter är mycket större och mycket mer systematiskt än hittills har rapporteras. Dessa tack vare ett avtal mellan högt uppsatta irakiska och iranska tjänstemän.

Frågan om iranska vapenleveranser till Syrien kom upp vid flera tillfällen under ett senatsförhör i Washington på onsdagen om utnämningen av Robert Beecroft som USA:s nästa ambassadör till Irak. Beecroft är för närvarande biträdande chef för den amerikanska diplomatiska missionen i Iandet.

John Kerry, demokratisk senator och ordförande i senatens utrikesutskott, frågade Beecroft vad ambassaden gjorde för att övertyga irakierna att hindra Iran från att använda deras luftrum för flygningar av vapen till Syrien. Beecroft sade att han och andra amerikanska tjänstemän har gjort klart för Irak att dessa flygningar måste upphöra.

Kerry sade att han är orolig över att de amerikanska ansträngningarna hittills inte har lyckats övertala Bagdad om att stoppa dessa överflygningar och föreslog att USA i framtiden skulle stoppa hundratals miljoner dollar i bistånd om Irak fortsätter sitt samarbete med den syriska regimen.