Nyheter

Hotel stäms för att ta emot Ahmadinejad

Israel Law Center har lämnat in en stämningsansökan mot ett hotell i New York i torsdags för att det lovat att husera prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad i samband med att FN:s generalförsamling möts i nästa vecka.

Tidigare denna månad uppmanade organisationen United Against Nuclear Iran (UANI) alla hotell i Manhattan att neka Ahmadinejad som man beskrev som ledaren för en kriminell regim allierade med terroristgrupper, inklusive al-Qaida som har kallat 9/11 attackerna ”en stor lögn”. Sedan dess har flera hotell lovat UANI att de inte kommer att vara agera värd för honom eller den iranska delegationen.

Shurat Hadin,  från Israel Law Center ställde på fredagen i förra veckan ett rättsligt krav mot lyxhotellet Warwick Hotel i Manhattan, eftersom det ska ta emot den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad under hans besök i FN sista veckan i september.

I sin stämningsansökan till Manhattans federala domstol kräver Shurat Hadin att Warwick Hotel lämnar ifrån sig alla pengar de tar emot från Iran.

Alternativet är, enligt Shurat Hadin, att stänga ute Ahmadinejad från hotellet och ge rumsnycklarna till Stuart Hersh, en amerikansk medborgare som skadades allvarligt i ett självmordsattentat i Jerusalem 1997.

– Det är i sig självt helt galet att Ahmadinejad får amerikansk säkerhetspersonal under sin vistelse i USA, understött av amerikanska skattepengar, säger grundaren av Shurat Hadin-centret, Nitsana Darshan-Leitner.

År 2003 fann en federal domstol att Iran var ansvarigt för attacken och ålade landet att betala tolv miljoner dollar plus ränta i skadestånd. Kravet är fortfarande obetalt, berättar internetsajten The Sacramento Bee.

USA har stämplat Iran som en stat som stödjer terrorism och ansvarigt för otaliga terrorangrepp mot amerikanska medborgare. Flera av Manhattans flottaste hotell har redan nekat att ta emot Ahmadinejad på grund av detta. Ahmadinejad och hans stab har erbjudits gratis inackordering i den iranska FN-ambassaden, men har tackat nej till att bo där.