Nyheter

USA inleder stor flottövning i persiska viken

Den amerikanska flottan och mer än två dussintal av dess allierade ska genomföra den största övningen i Persiska viken. NATO:s flottövnig som startade igår ska pågå i 12 dagar.Mer än 25 länder deltar i övningen.

Iran å sin sida förbereder den största luftvärnsövningen i den islamistiska republikens historia.

USA:s marin tjänstemän hävdar att övningen inte handlar om något specifikt land eller ett svar på iranska hot om att stänga den smala Hormuzsundet vid mynningen av viken, vägen för en femtedel av världens olja.

Men övningarna kommer sannolikt att uppfattas av omvärlden som en utmaning till Teheran, som har tusentals anti-fartyg minor som skulle kunna utnyttjas för att störa sjöfarten och köra upp oljepriserna till följd av något flyganfall på sina anläggningar för anrikning av uran. USA och flera av dess allierade anklagar Iran för att försöka utveckla kärnvapen, men Iran säger att sitt atomprogram är enbart för fredliga ändamål.

Under övningen kommer man att öva på att skjuta ned iranska attackplan, örlogsfartyg och kustinstallationer. De länder som har flest skepp på plats är USA, Storbritannien, Frankrike, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Japan, Jordanien och Nya Zeeland är bland de länder som deltar i övningen. USA har tre av sina fyra operationella hangarfartyg i Gulfen; USS Enterprise, USS John C. Stennis och USS Dwight D. Eisenhower.

Storbritannien skickade sin nyaste kryssare HMS Diamond till Gulfen tillsammans med fyra minsvepare och ett understödsfartyg.