Motståndsrörelsen

De flesta iranska dissidenter flyttade från läger i Irak

Omkring 680 Ashraf-invånare har flytta från Camp Ashraf till Camp Liberty på söndag, ett steg som skulle kunna bidra till att bana väg för att gruppen ska strykas från USA terroristlista.

PMOI även känd som Mojahadin-e Khalq (MEK), fördes upp på USA:s terroristlista över utländska terroristorganisationer 1997.

I februari sade Hillary Clinton att Folkets Mojahedins välvilja och samarbete när det gäller att stänga sin bas, Camp Ashraf, i Irak kommer att påverka beslutet över att stryka oppositionsgruppen från USA:s lista över utländska terroristorganisationer (FTO).

FN och den irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration den 25:e december 2011 vilket skulle innebära att alla invånare i Camp Ashraf, belägen i nordöstra Irak, skulle flytta till ett annat läger innan de fick lämna Irak för ett tredje land.

”Av de 3 280 invånarna i Camp Ashraf återstår nu bara en liten grupp för att ordna detaljerna av lägret”, säger Martin Köbler särskild representant för FN: s generalsekreterare i Irak.

Sammandrabbningar mellan Ashraf-invånarna och irakiska säkerhetsstyrkor förra året dödade 34 Ashrafsinvånare.

Gruppen överlämnade sina vapen till amerikanska styrkor efter invasionen av Irak 2003 och ödet för Ashraf- invånarna har varit ifrågasatt sedan irakiska myndigheterna tog över lägret från amerikanska styrkor 2009 under ett bilateralt säkerhetsavtal.

Bakgrund:

Camp Ashraf, Irak, var hemvist för 3400 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin sedan 25 år tillbaka. Efter invasionen av Irak erkände USA lägerinvånarna som skyddade personer enligt den fjärde Genèvekonventionen i juli 2004.

Ashraf-invånarna accepterade att flytta frivilligt till Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats efter ett samförståndsavtal mellan FN och irakiska regeringen i slutet av 2011.

FN:s flyktingkommissariat som erkänt invånarna som asylsökande ska enligt avtalet bedöma lägerinvånarnas flyktingstatus när de ankom till Liberty. Detta som ett första steg för att Ashraf-invånarna ska kunna lämna Irak för tredje länder.

Hittills har över 2000 av Ashrafs 3400 invånare flyttat till Liberty trots att irakiska regeringen aldrig infriat sina löften och ständigt bryter mot villkoren i samförståndsavtalet.

Den 17 augusti 2012 meddelade Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, i ett uttalande att ”som ett tecken på välvilja kommer den sjätte konvojen av 400 Ashraf-invånare att flytta till Camp Liberty den 23 augusti”.

Invånarna i Camp Ashraf och Liberty, medlemmar av den iranska oppositionen Folkets mojahedin, har visat en mycket konstruktiv anda och stor flexibilitet sedan 2009 för att finna en lånsiktig lösning. Detta trots irakiska regeringens systematiska kränkningar av deras grundläggande rättigheter genom införandet och upprätthållandet av omänskliga restriktioner samt två blodiga attacker.