Mänskliga Rättigheter

11 nya avrättningar i Iran

Massavrättningar återupptas i Iran endast dagar efter Alliansfria rörelsens toppmöte avslutades i Teheran. Elva fångar avrättades tidigt på lördagsmorgon i det ökända Evin-fängelset i Irans huvudstad Teheran. Ett antal andra fångar väntar just nu på att deras dödsdom ska verkställas, enligt ny tillkomna uppgifter till FFFI.

Den sjätte september flyttades 12 fångar från avdelning två på Qezelhesar-fängelset i staden Karaj till isoleringscell på avdelning 240 på Evin-fängelset.

11 av dem avrättades senare under lördagen genom hängning medan avrättningsdomen för den tolfte fången som var en afghansk medborgare stoppades i sista minuten, enligt rapport.

Gholamreza Khosravi är en av de dödsdömda politiska fångar som väntar på avrättning. Han är dömd till döden efter att ha funnits skyldig till att ha gett ekonomiskt stöd till oppositionens Tv-kanal, Simaye-Azadi.

Iranska regimens medier har varit tyst om de senaste avrättningarna i landet och avstått från att rapportera om dagens massavrättningar.

Iran är ett land som avrättar flest i förhållande till sin befolkning. Hittills i år har fler än 240 fångar avrättats i Iran, enligt FFFI:s räkningar.

Amnesty International och flera andra människorättsorganisationer varnade så sent som i fredags för stundande massavrättningar i Iran och uppmanade omvärlden att press prästerskapets ledare i avsikt att stoppa dessa avrättningar.

FFFI anser att EU ska införa sanktioner mot dem som är ansvariga för de många godtyckliga människorättskränkningarna i Iran nu när EU:s utrikesministrar diskuterar flera straffåtgärder mot iranska regimen i dess vägran att tillmötesgå internationella samfundets oro när det gäller regimens misstänksamma kärnvapenprogram.

”Internationella samfundet måste sända en klar signal till prästerskapet om att man inte kommer att acceptera straffrihet för de som systematiskt kränker mänskliga rättigheter. Där kan regeringen och Sverige spela en viktig och avgörande roll. Därför uppmanar vi utrikesministern Carl Bildt att ta upp den senaste tidens ökade repression i Iran i samtalen med de andra utrikesministrarna och se till att införa lämpliga straffåtgärder mot prästerskapets ledare som är ytterst ansvariga för den fruktansvärda situationen för mänskliga rättigheter i Iran”, säger Soheila Dashti FFFI:s ordförande i kommentarer till nyheten om nya massavrättningar i Iran.