Nyheter

EU:s tungviktare vill ha tuffare sanktioner mot Iran

EU:s tungviktare Storbritannien, Frankrike och Tyskland uppmanade på fredag sina EU-partner ​​att införa nya sanktioner mot Iran över den ökade oron för landets kärntekniska  program, rapporterar Reuters.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle sade att Teherans underlåtenhet att uppfylla internationella krav på att stoppa sitt kärntekniska program gör det nödvändigt att EU inom några veckor beaktar nya sanktioner mot landet.

”Sanktioner är nödvändiga och bör komma snarast. Jag kan inte se att det finns en verkligen konstruktiv vilja hos den iranska sidan för meningsfulla samtal”, sade Westerwelle till Reuters vid sidan av ett möte med EU:s utrikesministrar i Cypern.

”Om de inte kommer tillbaka till förhandlingsbordet, då är nästa omgång av sanktioner nödvändiga. Vi talar inte om något i nästa år, utan vi talar om nästa vecka”, sade han.

Han kallade de tre resultatlösa förhandlingarna mellan Iran och P5+1 länderna som inkluderar Storbritannien, Frankrike och Tyskland, Ryssland, Kina och USA för ”en besvikelse”.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sade att diplomatin har stått still. ”Vi kommer att diskutera detaljerna kring hårdare sanktionerna under de kommande dagarna”, sade han till reportrar.

Fabius föreslog att nya åtgärder skulle kunna riktas mot landets finans-, handel- och oljesektorn, men gav inga ytterligare detaljer.

Den senaste omgången av EU:s sanktioner mot Iran, som genomfördes i juli förbjuder redan oljeimport från den Islamiska republiken och isolerar dess banksektor. Därför är det oklart vilka ytterligare sanktionsåtgärder kan komma att åläggas som skulle ha en hårdare effekt.

EU:s utrikesministrar träffades i Cypern för att diskutera frågor som unionens svar på Irans atomprogram och krisen i Syrien. Det var dock bestämt sedan tidigare att inte fatta några beslut under detta möte.

USA tillämpar hårdare diplomatiska påtryckningar runt om i världen för att isolera den iranska ekonomin. Kanada meddelade på fredagen att landet stänger sin ambassad i Teheran och utvisar alla iranska regimens diplomater från landet.

Sanktionerna syftar till att tvinga iranska regimen stoppa sin kärntekniska verksamhet som väst anser är till för att utveckla kärnvapenkapacitet ett påstående som Teheran förnekar beslutsamt. Iranska regimen säger att landets kärntekniska program har fredliga energiändamål.

P5+1 länderna kommer även att träffas vid sidan av FN:s generalförsamling i New York senare den här månaden för att diskutera frågan, säger diplomater till Reuters.