Nyheter

Iran använder Iraks luftrum för vapenleverans till Assads regim

Amerikanska tjänstemän ifrågasätter Irak om iranska flygningar i Iraks luftrum som misstänks leverera vapen till Syriens president Bashar al-Assad.

Den irakiske premiärministern Nuri al-MalikIraks regering har nära band till Assads främsta allierade makten Iran, som har motsatt sig sunnimuslimska arabiska nationens krav på Assads avgång för att avsluta den eskalerande konflikten om hans styre.

Tre framstående amerikanska senatorer som besöker Bagdad sade att Malikis band med Washington skulle skadas om hans regering låter Iran att utnyttja Iraks luftrum för att leverera vapen till Syrien. En amerikansk tjänsteman uppmanade Bagdad att inspektera de iranska flygningarna, rapporterar Reuters på torsdag.

”Det här kan verkligen ha en viss inverkan på irakiskt och Förenta staterna relationer om det visas att vara sant. Sade senatorn John McCain till Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman Patrick Ventrell sade på onsdagen att Irak har ett ansvar att ta till åtgärder för att förhindra Irans flyttar vapen genom dess luftrum.

”Det enklaste sättet, tror vi, är att att kräva dessa flygplan landa och inspekteras i irakiskt territorium”, sade han.

Irakiska tjänstemän säger att de inte har några bevis för att iranska flygningar levererar vapen eller andra militär utrustningar.

”Statsministern bekräftade att Iraks hållning är tydlig att inte tillåta passage av något slags vapen eller annat som har samband med militär verksamhet”, säger Ali al-Moussawi, Malikis medierådgivare.