Mänskliga Rättigheter

Amnesty varnar för förföljelse av iranska journalister

Iranska journalister som uttrycker åsikter som strider emot myndigheternas ståndpunkter har länge varit förföljda, rapporterar Amnesty International på tisdagen på sin engelska nätupplaga.

Dussintals journalister har trakasserats, hållits i förvar och fängslats under de senaste åren efter bristfälliga rättegångar. Många av dem som arresterats före och efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009 på grund av sina icke-våldsamma yrkesaktiviteter sitter fortfarande frihetsberövade i fängelse och ofta under dåliga förhållanden, tillägger Amnesty.

Några av dem som har släppts lever fortfarande under press efter att ha tvingats betala stora summor i borgen för att säkra sin frigivning. Myndigheternas förföljelse har även riktats sig mot de arresterade journalisternas familjemedlemmar och anhöriga som trakasseras eller hålls i tillfälligt förvar, skriver Amnesty vidare.

Amnesty varnar dessutom för dessa samvetsfångars extremt dåliga hälsa och uppmärksammar fler fall som är akuta.

Mohammad Sadiq Kaboudvand, journalist och medlem av Irans kurdiska minoritet som avtjänar ett fängelsestraff på 10,5 år för sitt fredliga journalistiska arbete.

Amnesty har vid upprepade tillfällen krävt att prästerskapet friger alla politiska fångar, samvetsfångar och journalister, däribland Isa Saharkhiz, journalist och politisk aktivist samt Zhila Bani-Yaghoub, en prisbelönt journalist, redaktör för hemsidan Focus on Iranian Women och kvinnorättsaktivist.

”Iranska myndigheterna måste omedelbart och villkorslöst frige Zhila Bani-Yaghoub, som är en samvetsfånge som hålls i förvar endast för att ha fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet. De måste låta henne fortsätta sitt yrke”, säger Ann Harrison, Amnestys biträdande programdirektör för Mellanöstern och Nordafrika.

Amnestys uppmaning kommer efter att regimens myndigheter kallade in henne till Evin-fängelset den 2 September 2012 för att hon skulle avtjäna ett fängelsestraff på ett år.

Utöver sitt fängelsestraff är hon även belagd med 30 års yrkesförbud som journalist och arbete i media efter att ha funnits skyldig till att ”sprida propaganda mot systemet” och ”förolämpning av presidenten”.

”Journalister i Iran möter många hinder under sitt legitima arbete, inklusive fredliga kritik mot myndigheterna samt rapportering om mänskliga rättigheter. De iranska myndigheterna måste lätta på de olagliga restriktionerna mot dem och släppa alla journalister som hålls arresterade enbart för sin journalistik och sitt arbete för mänskliga rättigheter ”, tillägger Ann Harrison i kommentarer till Amnestys engelska hemsida.

Bani-Yaghoub tilldelades priset för 2009 års Courage in Journalism prize av International Women’s Media Foundation i 2009 samt the Freedom of Speech Award från organisationen Reportrar utan gränser i 2010.

Bani-Yaghoub, greps tillsammans med sin make, Bahman Ahmadi Amou’i i 2009,  kort efter det kontroversiella presidentvalet där Mahmoud Ahmadinejad segrade efter omfattande fusk. Bahman Ahmadi Amou’i arbetade som redaktör för ekonomitidningen Sarmayeh innan arresteringen. Han avtjänar idag ett femårigt fängelsestraff efter att ha funnits skyldig till ”insamling och maskopi med uppsåt att skada nationens säkerhet”, ”sprida propaganda mot systemet”, ”stör den allmänna säkerheten ”och” förolämpning av presidenten ”.

Den 26 juni 2012 transporterades Bahman Ahmadi Amou’i från Evin-fängelset till Raja’i Shahr-fängelset där han hålls i förvar i en så kallad ”inhemsk exil”. Han förbjöds från att a emot besök från familjen under de första 50 dagarna, rapporterar Amnesty.

Amnesty uppmärksammar även fallet med Isa Saharkhiz, journalist och politisk aktivist, som satt frihetsberövad utan åtal eller rättegång i mer än ett år innan regimen i september 2010 dömde honom till tre års fängelse för att ha ”förolämpat landets ledarskap” samt spridit ”propaganda mot systemet”.

I augusti 2011 dömdes han till ytterligare två års fängelse på grund av sitt tidigare arbete som journalist och fick sitt fängelsestraff ökad till fem år.

Isa Saharkhiz är vid dålig hälsa och tillbringade de senaste sex månaderna på sjukhus.

Den 28 augusti 2012 blev han flyttad från sjukhuset till avdelning 209 i Evin-fängelset som enligt rapporter drivas av regimens ministerium för underrättelse och säkerhet.

Enligt uppgifter som Amnesty hänvisar till startade Isa Saharkhiz en hungerstrejk samma dag i protest mot sin förflyttning. Han har även slutat att ta sin medicin från och med den 3 september 2012, skriver Amnesty.