Nyheter

Iranska regimen upprustar för konfrontation

Iranska regimens befälhavare hävdar vid en konferens i Teheran att landet nu har installerat ett sofistikerat inhemskt tillverkad luftvärnssystem, rapporterar flera internationella medier på måndagen och hänvisar till rapporter från regimens egna medier.

Detta tillkännagivande kommer samtidigt som det pågår en intensiv internationell debatt om turerna kring prästerskapets verkliga intentioner med atomprogrammet och risken för ett unilateral israeliskt militärangrepp mot regimens kärntekniska anläggningar innan det amerikanska presidentvalet i november i år.

Farzad Esmaili, befälhavare för arméns luftförsvar och Khatam al-Anbiyas luftförsvarsbas, sade enligt brittiska tidningen Telegraghs nätupplaga att ”[det nya luftvärnsrobotsystem] Bavar 373 skulle vara en förbättring av det ryska luftvärnsrobotsystemet  S-300”, som iranska regimen inte fick köpa av Ryssland, trots tidigare överenskommelse om en försäljning, på grund av internationella sanktioner mot Iran i FN:s säkerhetsråd.

”Ungefär 30 procent av arbetet med att tillverka Bavar-373 har slutförts och vi ska  göra satsningar så att vi kan tillkännage slutet av detta projekt i nästa år”, tillade Farzad Esmaili.

”Det nya systemet har bättre och mer utvecklade funktioner än S-300 när det gäller att upptäcka, identifiera och förstöra målen när det spårar dem”, sade han under en konferens i Teheran enligt Reuters rapport från Dubai på måndagen som hänvisade till regimens egna medier.

Farzad Esmail, framhöll ännu en gång att ”Iran kommer att hålla en storskalig luftförsvarsövning över hela landet under de kommande två månaderna”, rapporterar ISNA, en av regimens egna nyhetsbyråer, på måndagen.

”Iran ska testa sitt [inhemskt tillverkade] luftförsvarssystem från mitten av oktober till slutet av oktober eller början av november”, rapporterar ISNA vidare genom att citera Esmaili med att säga.

Men experter ser skeptiskt på de iranska framgångarna som meddelas med jämna mellanrum och menar att regimen överdriver missilernas kapacitet och sina militära framsteg.

Under den gångna veckan skrev FFFI om att iranska regimen har fördubblat sin uranproduktions kapacitet samt ingått ett avtal med Nordkoreas regim om att samarbeta kring teknik och vetenskap.

Även regimens viceförsvarsminister Mohammad Eslami kommenterade regimens försvarsplaner på söndagen och sade att man planerar att beväpna obemannade långdistansdrönare som medverkade under missiltester tidigare i år med missiler.

Karrar-drönaren som offentliggjordes i  2010 har enligt iranska regimens myndigheter en räckvidd på 1000 km och kan bära en enda kryssningsrobot eller flera mindre missiler, skriver Reuters på måndagen.

USA och Israel har sedan tidigare planerat en gemensam militärövning i september-oktober månad, men amerikanerna har nu enligt rapporter meddelat att man dra ner sitt deltagande med två tredjedelar än vad det var planerat från början. Detta ska enligt internationella bedömare vara en direkt markering mot den israeliska regeringen om att USA inte stöder ett unilateralt militärangrepp mot iranska regimens kärnanläggningar i dagsläget eftersom man anser att det fortfarande finns tid för att nå en lösning genom sanktioner och diplomati.

USA ska dessutom delta i en minröjningsövning i Persiska Vilken senare denna månad tillsammans med 25 andra länder. Enligt internationella experter avser övningen att  avskräcka iranska regimen från att blockera det strategiskt viktiga Hormuzsundet. Övningen sker dock inte i närheten av sundet i avsikt att undvika missförstånd eller provocera fram onödig konfrontation med iranska regimens styrkor som finns stationerade i området.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius varnade på måndagen att en israelisk attack mot Irans kärnanläggningar skulle slå tillbaka [mot landet], rapporterar flera israeliska nyhetsmedier.

”Jag är helt emot att Iran har kärnvapen men jag tror att en israelisk attack mot Iran kan komma att förfölja Israel [i lång tid] genom att Iran kan framställa sig själv som ett offer”, sade Fabius under en intervju med franska Tv-kanalen, BFM TV.

”Vi säger att vi bör öka sanktionerna samtidigt som vi fortsätter att förhandla med Iran för att tvinga landet att ge efter”, sade han och tillade ”sanktionerna, som utökades i juli med EU:s oljeembargo har börjat ge effekt”.

Han gick dock inte in på vilka de kommande sanktionerna skulle vara vid en eventuell ökning men sade endast att ”[Frankrike och dess allierade] studerar alla former [av sanktioner]”.