Nyheter

Hizbollahs ledare: Iran kan slå till amerikanska baser om Israel anfaller

”Iran kan slå till mot amerikanska baser i Mellanöstern som ett svar på en israelisk attack mot landets kärnanläggningar”, rapporterar Reuters sent på måndagskvällen från Beirut och citerar Hizbollahs ledare med att säga.

”Ett beslut har fattats om att svara och svaret kommer att bli mycket omfattande”, sade Hassan Nasrallah i en intervju med Beirutbaserade Al Mayadeen TV skriver Reuters.

”Svaret kommer inte att begränsas till  den israeliska entiteten – amerikanska baser i hela regionen skulle kunna vara mål för Iran”, sade ledaren för den libanesiska Iranstödda militantgruppen Hizbollah och hänvisade till uppgifter som enligt honom  kom från iranska tjänstemän.

” USA ansvar bär om Israel slår till mot Iran ”, sade Nasrallah enligt Reuters.

Nasrallah sade även att det finns ett israeliskt beslut om att attackera Irans kärnanläggningar som väst säger kan vara en del av ett kärnvapenprogram.

Den israeliska dagstidningen, Yedioth Ahronoth, som är landets mest sålda dagstidning, hävdar på måndagen att USA har genom två europeiska nationer indirekt informerat Iran om att det inte skulle backa en israelisk attack mot landets kärnanläggningar så länge Teheran avstår från att angripa amerikanska intressen i Persiska Viken. Tidningen avslöjar dock inte sina källor eller om hur den har kommit över dessa uppgifter.

Israeliska statstjänsteman har dock under måndagen tonat ner tidningens rapport samtidigt som Vita Huset avfärdar de påstådda anklagelserna om en hemlig förhandling mellan Teheran och Washington för att hålla USA borta från ett framtida krig mellan Israel och Iran.

”Det är fel, helt fel. Rapporten är falsk och vi kommenterar inte hypotetiska frågor”,  sade Vita husets talesman Jay Carney till Reuters på måndagen medan han följde USA:s president Barack Obama på en kampanjresa i Ohio.