Mänskliga Rättigheter

Situationen allvarlig för två politiska fångar i Iran

Iranska regimen ökar förtrycket mot familjemedlemmar och sympatisörer till iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin i Iran samtidigt som prästerskapets allierade i irakiska regeringen inför flera inhumana restriktioner mot medlemmar av organisationen bosatta i Camp Ashraf och Liberty i Irak i ett försök att begränsa oppositionens aktiviter för en demokratisk förändring i Iran.

Två kvinnliga politiska fångar Seddigheh Moradi och Kobra Banazadeh Amirkhizi som sympatiserar med iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin har flyttats till Gharechak-fängelset, skriver Iranska nationella motståndsrådets utskott för kvinnofrågor i ett pressmeddelande på lördagen.

Iranska nationella motståndsrådet varnar för den livshotande situation som de bägge politiska fångarna får utstå till följd av flytten och uppmanar internationella samfundet att ingripa skyndsamt för att rädda deras liv.

De senaste rapporterna från Iran gör gällande att förhållandena i Gharechak-fängelset är värre än i regimens ökända Evin-fängelse.

Gharechak-fängelset, som fått smeknamnet dödslägret, påminner om det fruktansvärda Kahrizak-fängelset, där flera regimkritiska demonstranter dog under tortyr i samband med de landsomfattande protesterna efter det kontroversiella presidentvalet i Iran i juni 2009.

Seddigheh Moradi greps den första maj 2011 tillsammans med flera andra anhöriga till medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin. Hon dömdes till tio års fängelse för sitt stöd av Folkets mojahedins verksamhet. Hon fördes till avdelning 209 i Evin-fängelset där hon utsattes för extrem tortyr.

Den 11 juli detta år flyttades hon till Gharechak-fängelset i ett försök att öka pressen på Moradi och tvinga henne till att ge upp sitt stöd för iranska oppositionen och underkasta sig iranska regimen.

Kobra Banazadeh Amirkhizi, 58, är en tidigare politisk fånge från 80-talet och greps i januari 2008  endast för att hon skulle besöka sin familj i Camp Ashraf (två barn, hennes syster och bror). Hon dömdes till fem års fängelse efter en skenrättegång.

Kobra Banazadeh flyttades till Gharechak-fängelset trots sin dåliga hälsa och förvägras adekvat vård. Hon har tidigare förlorat synen på ena ögat efter grym tortyr samt drabbats av hjärtsjukdom och fått hepatit B på grund av fängelsets fruktansvärda förhållanden.

Fyra medlemmar i Kobra Banazadehs familj har avrättats av iranska regimen. Hennes äldre bror Mohammad Banazadeh, 66, en respekterad affärsman i Teheran, greps för nästan två år sedan och dömdes till fem års fängelse endast för att ha haft kontakt med sin dotter i Camp Ashraf. Han är för närvarande frihetsberövad i Gohardasht-fängelset, ett annat av prästerskapets beryktade fängelser.

Brittiska utrikesministern, William Hague, fördömde i ett uttalande den 24 augusti iranska regimens omfattande brott mot sin egna medborgares mänskliga rättigheter och sade att Irans ledare bör skämmas för dessa skamliga anklagelser.

Den brittiska utrikesministern uppmärksammade den senaste tidens ökade förtryck mot etniska och religiösa minoritetsgrupper i Iran samt flera andra internationellt uppmärksammade fall.

Det brittiska utrikesdepartementet tar bland annat upp fallet med Sakineh Mohammadi Ashtiani som dömdes till döden genom stening, dödsdomen mot fyra medlemmar av den arabiska minoriteten, Ahwazi, samt fallet med den kristna pastorn, Nadarkhani, som dömdes till döden för apostasi.

Ashtianis öde är okänd och hennes advokat, Javid Houtan Kian, har enligt uppgifter blivit torterad i fängelset, skriver den brittiska utrikesministern i sitt uttalande.