Mänskliga Rättigheter

Kvinnor utesluts från utbildning vid flera av Irans universitet

36 universitet i Iran har förbjudit kvinnor från att studera inom 77 olika ämnesområden, skriver New York Times på måndagen och hänvisar till en rapport från regimens egen nyhetsbyrå, Mehr News Agency, från den sjätte augusti.

Förbudet infördes samtidigt som man tillkännagav resultaten från intagningsproven till universiteten för det kommande läsåret. Begränsningarna hade inte nämnts i de tidigare universitetsflygblad som distribuerats men kommer att påverka alla kvinnliga studenter för det kommande året.

Ämnesområden som nu endast är öppen för män inkluderar ekonomisk redovisning och bokföring, ingenjörsutbildning samt ren kemi, enligt den iranska nyhetssidan Rooz Online.

Till exempel kommer Teherans Universitet nu att endast acceptera manliga sökande till ämnesområden som rör naturresurser, skogsbruk och matematik. Kvinnor förbjuds dessutom från att studera inom de flesta oljerelaterade ämnesområden.
”Vissa fält är inte särskilt lämpliga för kvinnors natur”, säger Abolfazl Hasani, en högt uppsatt iransk utbildningstjänsteman, enligt Rooz Online.

Iranska regimens myndigheter har även haft långtgående planer på att könssegregera universitetsutbildningen men tvingades lägga dessa planer på is efter protester från landets studenter.

Kvinnor utgör en stor del av landets studenter och står för nästan 60 procent av universitetsstuderande i Iran.

Förbudet bör ses som ännu en repressiv åtgärd från prästerskapet för att öka kontrollen över landets universitet i avsikt att hålla studentprotester i schack genom sina repressiva organ i tider då studenter utgör stommen i de folkliga protester som sveper över regionen.

Kvinnor och ungdomar gick även i förgrunden under de landsomfattande protesterna i Iran i sommaren 2009 efter det falska presidentvalet.

Studenter och universitet i Iran har historiskt sätt spelat en betydande roll för det folkliga motståndet samt för att mobilisera folket i kampen mot den religiösa diktaturen.

Med denna erfarenhet ökar nu regimen sina förtryckande åtgärder för att kontrollera och förebygga regimkritiska protester i en tid då prästerskapets envälde står och vacklar på grund av folkligt missnöje, internationell isolering, en förfallen allierad i den syriska diktatorn samt en infekterad inhemsk maktstrid mellan prästerskapets olika fraktioner .