Andra nyheter

Protestaktion i Stockholm: Stoppa en ny massaker i Camp Ashraf, Irak

Exiliranier och sympatisörer till iranska motståndsrörelsen inledde en protestaktion i förra veckan utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma den alarmerande situationen för invånarna i Camp Ashraf, Irak, hemvist för ca 3400 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin.

Deltagarna i lördagens protestaktion, den 11 augusti, utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm, bland dem Ashraf-invånarnas anhöriga i Sverige, protesterade mot den bristande infrastrukturen och de olidliga sanitära förhållandena i Liberty. De varnade dessutom för de humanitära konsekvenserna om irakiska regeringen tillåts genomföra sitt uttalade mål att använda våld för att stänga Camp Ashraf och tvinga ut dess invånare.

Deltagarna påpekade att USA har ett särskilt ansvar i detta avseende och bör respektera sitt löfte om att beskydda Ashraf-invånarna. Detta i enlighet med den skriftliga försäkran som undertecknats mellan USA och varje invånare i Camp Ashraf i 2004 där USA erkänner lägerinvånarna som skyddade personer under den Fjärde Genèvekonventionen och lovar att skydda dem tills en slutgiltig lösning på Ashraf-frågan är i hamn.

Deltagarna kritiserade USA:s och FN:s partiska politik gentemot evakuering av Camp Ashraf och krävde skyndsamma åtgärder från internationella samfundet, inte minst från Sveriges regering för att stoppa ett nytt blodbad i Camp Ashraf på order av iranska regimen.

De uppmanade EU, USA och FN att utöva påtryckningar på irakiska regeringen så att den tryggar Camp Ashraf- och Liberty-invånarnas grundläggande rättigheter.

För att läsa FFFI:s pressmeddelande på newsdesk.se, klicka här …