Ekonomi

Amerikanska kongressen överens om nya sanktionerna mot Iran

Den amerikanska kongressen kom på tisdagen överens om nya förlamande sanktioner mot Iran som tar sikte på landets energi-, transport- och finanssektor i hopp om att en strypning av Teherans oljeinkomster ska stoppa dess misstänkta kärnvapenprogram, rapporterar fler internationella medier däribland Accossiated Press från Washington på tisdagen.

Förhandlare från båda politiska partierna har enligt uppgifter till media kommit överens sent igår om en lagstiftning som bygger på gällande sanktioner mot finansiella institutioner som gör affärer med Irans centralbank.

Det nya lagförslaget straffar alla som bryter uranmalm med Iran, säljer, hyr eller tillhandahåller oljetankfartyg till regimen, eller tillhandahåller försäkring för Irans statliga rederi National Iranian Tanker Co.

Amerikanska kongressledamöter hoppas kunna rösta genom lagförslaget efter en omröstning så tidigt som på onsdag, innan kongressen tar uppehåll för semester i augusti. De nya straffåtgärderna har omfattande stöd bland både republikaner och demokrater.

Samtidigt meddelade USA:s regering på tisdagen att man straffar två banker, en i Irak och en i Kina för att ha bedrivit finansverksamhet med iranska banker som finns på USA:s sanktionslista.

Amerikanska finansdepartementet införde sanktioner mot Bank of Kunlun i Kina samt Elaf Islamic Bank i Irak för att ha tillhandahållit svartlistade iranska banker med finansiella tjänster.

Amerikanska finansdepartementet motiverade straffåtgärderna med att säga ”De två banker som svartlistades på tisdagen hjälpte de två dussin [iranska] banker svartlistade av och i USA med att flytta miljontals dollar medan andra finansiella institutioner valde att stoppa sina affärer med dessa svartlistade banker.”

Men trots flera omgångar av internationella sanktioner fortsätter iranska regimens urananrikning obehindrad där mängden 20-procentigt uran ökar för varje dag i strid mot flera gällande resolutioner från FN:s säkerhetsråd. Prästerskapet ökar dessutom ständigt antalet centrifuger i landets olika anläggningar i ett desperata försök att expandera sitt olagliga kärntekniska program.