Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Anglikanska kyrkan uppmanar FN att skydda invånarna i Camp Ashraf

Ledare för den anglikanska kyrkan i Irland och Storbritannien uppmanade i ett brev till FN:s generalsekreterare FN och USA att pressa den irakiska regeringen för att förbättra de humanitära förhållandena i Camp Liberty så att Ashraf invånarna kan flytta, rapporterar irländska kyrkans presskontor på tisdagen (klicka här för att läsa hela brevet som är på engelska).

Ärkebiskopen av Armagh och Primat av hela Irland Alan Harper tillsammans med ett antal biskopar och präster från hela Storbritannien och Irland uttryckt en djup oro över välfärden för invånarna i Camp Ashraf och Liberty i Irak i sitt brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, rapporterar irländska kyrkans presskontor på tisdagen.

De anglikanska ledarna som undertecknat brevet fördömer särskilt alla hot om våld mot invånarna i lägret, vilkas flyktingstatus är erkänd av FN. De kräver även en omedelbar inblandning från FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister och skriver: ”Vi tror att internationella samfundet, FN och folket i USA är eniga i att önska moraliskt acceptabla humanitära normer för alla människor. Därför uppmanar vi starkt FN och USA:s regering att pressa Iraks regering till att genomföra en sådan politik till förmån för de iranska flyktingarna i Ashraf och Liberty. ”

Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats är tänkt som Camp Ashraf-invånarnas nya ”hem” efter att FN och irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration (MOU) under juldagen 2011.

Hittills har tvåtusen Ashraf-invånare flyttat till Camp Liberty trots irakiska regeringens olagliga åtgärder i syfte att förvandla Camp Liberty till ett fängelse för dess nykomna invånare.  Sedan den sista gruppen flyttade till Camp Liberty i maj månad har invånarna i Camp Ashraf vägrat att flytta ytterligare grupper i protest mot de omänskliga förhållandena i Camp Liberty och Iraks systematiska avtalsbrott. De kräver nu att den irakiska regeringen ska genomföra och garantera deras grundläggande mänskliga rättigheter i Camp Liberty summerade i en tiopunktslista för att de ska fullfölja flyttningsprocessen till Camp Liberty.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmärksammade fallet tidigare i veckan och skickade ett brev till USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

FFFI uppmanade amerikanska utrikesdepartement att utnyttja sin politiska och diplomatiska kraft i Irak för att tvinga den irakiska regeringen att uppfylla sina skyldigheter och tillmötesgå Camp Ashraf- och Liberty-invånarnas grundläggande humanitära behov i enlighet med det samförståndsavtal (MOU) som landet undertecknade med FN.

Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Anglikanska kyrkan uppmanar FN att skydda invånarna i Camp Ashraf

Ledare för den anglikanska kyrkan i Irland och Storbritannien uppmanade i ett brev till FN:s generalsekreterare FN och USA att pressa den irakiska regeringen för att förbättra de humanitära förhållandena i Camp Liberty så att Ashraf invånarna kan flytta, rapporterar irländska kyrkans presskontor på tisdagen (klicka här för att läsa hela brevet som är på engelska).

Ärkebiskopen av Armagh och Primat av hela Irland Alan Harper tillsammans med ett antal biskopar och präster från hela Storbritannien och Irland uttryckt en djup oro över välfärden för invånarna i Camp Ashraf och Liberty i Irak i sitt brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, rapporterar irländska kyrkans presskontor på tisdagen.

De anglikanska ledarna som undertecknat brevet fördömer särskilt alla hot om våld mot invånarna i lägret, vilkas flyktingstatus är erkänd av FN. De kräver även en omedelbar inblandning från FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister och skriver: ”Vi tror att internationella samfundet, FN och folket i USA är eniga i att önska moraliskt acceptabla humanitära normer för alla människor. Därför uppmanar vi starkt FN och USA:s regering att pressa Iraks regering till att genomföra en sådan politik till förmån för de iranska flyktingarna i Ashraf och Liberty. ”

Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats är tänkt som Camp Ashraf-invånarnas nya ”hem” efter att FN och irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration (MOU) under juldagen 2011.

Hittills har tvåtusen Ashraf-invånare flyttat till Camp Liberty trots irakiska regeringens olagliga åtgärder i syfte att förvandla Camp Liberty till ett fängelse för dess nykomna invånare.  Sedan den sista gruppen flyttade till Camp Liberty i maj månad har invånarna i Camp Ashraf vägrat att flytta ytterligare grupper i protest mot de omänskliga förhållandena i Camp Liberty och Iraks systematiska avtalsbrott. De kräver nu att den irakiska regeringen ska genomföra och garantera deras grundläggande mänskliga rättigheter i Camp Liberty summerade i en tiopunktslista för att de ska fullfölja flyttningsprocessen till Camp Liberty.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmärksammade fallet tidigare i veckan och skickade ett brev till USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

FFFI uppmanade amerikanska utrikesdepartement att utnyttja sin politiska och diplomatiska kraft i Irak för att tvinga den irakiska regeringen att uppfylla sina skyldigheter och tillmötesgå Camp Ashraf- och Liberty-invånarnas grundläggande humanitära behov i enlighet med det samförståndsavtal (MOU) som landet undertecknade med FN.