Nyheter

Irans sedlighetspolis slår igen 87 kaféer i ett enda Tehrandistrikt

Enligt uppgifter som FFFI har tagit del av har sedlighetspolisen i Iran slagit till mot flera restauranger och kaféer under den gångna helgen och tvingat dem slå igen i ett nytt tillslag mot vad den religiösa diktaturen anser vara omoraliskt och icke-islamskt beteende i landet.

Enligt uppgifter i regimens egna medier bl.a. Iranian Students’ News Agency (ISNA) stormade sedlighetspolisen och ”vanliga poliser” sammanlagt 87 kaféer och restauranger i ett enda distrikt i huvudstaden Teheran på lördagen och arresterade flera kvinnor som bröt mot den islamiska klädkoden.

”Dessa platser stängdes för att de inte har följt de islamiska värderingarna, låter kvinnor röka vattenpipa samt för att dem saknar rätt tillstånd”, sade Alireza Mehrabi, en polistjänsteman i Teheran enligt ISNA. Kvinnor får inte röka vattenpipa offentligt enligt prästerskapets islamiska lagar som tvingas på folket.

Mehrabi sade att razzian kom som en del av en större plan ämnad att erbjuda ”grannskap-orienterad” säkerhet, vilket skulle fortsätta i andra delar av huvudstaden.
Kafékulturen har blomstrat i Iran under de senaste åren då kunderna erbjuds trådlöst internet, snacks, varma drycker och iranska ungdomar får en chans att umgås i ett land där det inte finns några barer eller västerländska restaurangkedjor eller kaféer, skriver Reuters på sin nätupplaga i samband med söndagens rapport om tillslaget.

Iranska regimen ser varje möjlighet till sammankomst för den unga generationen som ett hot mot sitt skräckvälde i synnerhet under  den tid som folkliga protester har avsatt flera diktaturer i Mellanöstern.

Prästerskapets repressiva organ har under flera år försökt starka sitt grepp om samhället genom att kalla kafékulturen som en kulturell invasion från väst och oförenligt med ”de islamiska värderingarna”.

Denna ”religiösa” förevändning syftar enbart till att legitimera ständiga tillslag mot sammankomster samt den systematiska förföljelsen av befolkningen, särskilt den unga generationen och kvinnorna.