Ekonomi

Khamenei: Iran mycket ”starkare” idag, trots sanktioner

Iran är ”100 gånger starkare” i dag än för 30 år sedan, trots flera västerländska sanktioner sedan den Islamiska revolutionen inrättades 1979, sade iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei på onsdagen.

”Västerlänningar gör stort väsen av sanktionerna mot Iran, men de förstår inte att de själva har vaccinerat iranska folket genom att införa sanktioner [mot Iran] under de senaste 30 åren”, citeras Khamenei med att säga av regimen egna statliga television.

Iran ”har stått emot alla sanktioner och är idag 100 gånger starkare än för 30 år sedan”, sade Khamenei i ett tal till en internationell konferens för kvinnor i Teheran om ”islamiskt uppvaknande”.

Khameneis påstående rimmar dock illa med verkligheten och de ständiga kraven från hans egen chefförhandlare, Saeed Jalili, vid samtalen med den så kallade P5+1 gruppen beträffande regimens misstänkta kärnvapenprogram.

Det är ingen hemlighet att regimen kräver ett totalt stopp för sanktionerna från USA, EU och FN för att i gengäld öppna sina kärntekniska anläggningar för ytterligare inspektioner av FN samt förhandla för att eventuellt stoppa anrika uran till 20 % renlighet.