Ekonomi

Iran planerar att sälja olja via privat konsortium

Iran har ingått i avtal med europeiska raffinaderier för att sälja en del av sin olja genom privata konsortium, sade en iransk tjänsteman på lördagen, ett steg som syftar till att kringgå sanktioner för att stoppa Teherans nukleära program.

Chefen för Iranska unionen för oljeproduktexportörer, Hassan Khosrojerdi, sade att avtalet mellan exportörernas union, Irans central bank, och olja ministeriet skulle gå runt EU-förbudetmotleveransförsäkring för tankfartyg som transporterar iranska olja, utan att ge några detaljer eller namnge berörda raffinaderierna.

EU:s embargo mot iransk oljeimport som trädde i kraft den första juli halverar oljeexporten vilken kostar miljarder dollar i månadsintäkter.

”I enlighet med avtalet planeras att 20 procent av Irans oljeexport ske via  detta privata konsortium” , enligt iranska nyhetsbyrån Mehr.

”Det är så att på grund av internationella begränsningar ge mindre privilegier eller rabatter till några av köparna av vår olja”, tillade han.

Khosrojerdi sade inte vilka raffinaderier var inblandade eller hur de skulle få oljan. I frågan om vilka åtgärder hade vidtagits för att kringgå sjöfartsförsäkringsförbudet, sa han bara ”med avtal med några av de europeiska raffinaderierna problemet har lösts helt.”

Sedan 1952 har National Iranian Oil Company (NIOC) varit ensam ansvarig för försäljning och marknadsföring av Irans råolja. Men under Khatamis tid som president, 1997-2005, startade en privatisering av Irans ekonomi däribland privatisering av oljeindustrin vilket ledde till at prästerskapet revolutionsgardet fick ta över största delar av Irans ekonomi.

Innan EU:s embargo sålde Iran omkring en femtedel av sin råolja till Europa. EU-sanktioner inriktade mot försäkring av fartyg som transporterar iransk olja har allvarligt störd Irans oljeförsäljning till Asien. Japan, en av Irans högsta köpare, importerar ingen iranska råolja i juli.