Mänskliga Rättigheter

Två gripna azerisk medborgare anklagas för spionage

Iran anklagar två azeriska medborgare för spionage vilka arresterades i maj, sade iranska regimens engelskspråkiga nyhetskanal, Press TV.

”Azerbajdzjans Ministeriet för nationell säkerhet skickade Farid Husejnov och Sahriyar Hacizada över gränsen till nordvästra Iran att rekrytera dissidenter och främja separatismen”, sade Press TV på sin webbplats, med hänvisning till en oidentifierad iransk tjänsteman.

Agenterna har också fått konfidentiell information och bilder av ”strategiska platser och anläggningar”, enligt press tv.

Azerbajdzjan protesterade mot Irans agerande i flera tillfällen förra månaden och krävde information om deras uppehållsort och anledningen till deras frihetsberövande.

Både Husejnov och Hacizada är kända som poeter i Azerbajdzjan.

Relationerna mellan grannarna har försämrats sedan Azerbajdzjans Ministeriet för nationell säkerhet i februari och mars sa att det var Iran-stödda grupper som försökte utföra terroristattacker mot israeliska och västerländska mål i Azerbajdzjan. Iran svarade med att anklaga Azerbajdzjan för att samarbeta med Israels underrättelsetjänst, Mossad, mot Iran.

Ungefär två tredjedelar av den energirika Azerbajdzjans 9 miljon invånare är shiamuslimer. Minst en fjärdedel av Irans befolkning är etniska azeriska.