Nyheter

Iranskt lagförslag ska blockera Hormuzsundet för oljetankfartyg

Iranska regimens utskott för nationell säkerhet och utrikesfrågor har lagt fram ett lagförslag som kräver att landet stoppar oljetankfartyg från att transportera råolja genom Hormuzsundet till de länder som stödjer sanktioner mot Iran, sade en ledamot i utskottet på måndagen enligt nyhetsbyrån Reuters från Dubai.

Nyhetsbyrån för iranska regimens parlament citerar  ”ledamoten” Ibrahim Agha-Mohammadi som säger att ”det finns ett utarbetat lagförslag från parlamentets utskott för nationell säkerhet och utrikesfrågor som betonar blockering av oljetankertrafiken till länder som har infört sanktioner mot Iran”.

”Detta lagförslag har utformats som ett svar på EU:s oljeembargo mot den Islamiska republiken Iran”.

Agha-Mohammadi sade att 100 av iranska regimens 290 ”parlamentsledamöter” hade undertecknat lagförslaget i och med söndagen, rapporterar Reuters.

Iranska hot om att blockera Hormuzsundet, en strategisk vattenväg där cirka 17 miljoner fat olja passerade genom dagligen under 2011, har tilltagit under det senaste året allteftersom USA och EU skärpte sina sanktioner designade att strypa iranska regimens tillgång till finansiella medel för sitt kärntekniska program.

EU:s oljeembargo mot iranska regimen trädde i kraft igår den första juli enligt ett tidigare beslut från EU:s utrikesministrar.

En tung västerländsk marinnärvaro i viken samt det omgivande området är ett stort hinder för varje försök att blockera den viktiga sjöfarten, rapporterar Reuters på måndagen.

Enligt Reuters passerar större delen av oljeexporten från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Irak och nästan all gasexport från Qatar genom Hormuzsundet.