Nyheter

Iran provskjuter missiler

Iranska Revolutionsgardet (IRGC) kommer att inleda en militärövning på måndag med avsikt att provskjuta missiler, rapporterade regimens nyhetsbyrå Mehr på söndagen.

”Under manöver ska hemtillverkade lång-, medel- och kortdistansrobotar provskjutas från olika punkter i hela landet mot 100 betecknade mål”, sade Revolutionsgardets brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh till reportrar under en presskonferens i Teheran på söndagen.

Han sade vidare att IRGC har designat en ny anti-radar ballistisk missil som har en räckvidd på 300 kilometer. Den färdas flera gånger snabbare än ljudets hastighet, och kan förstöra luft försvarssystem samt baser som sänder radarsignaler.

Provskjutningarna ska ses som ett budskap, ”att den islamiska republiken Iran står upp kraftfullt mot mobbning och kommer att svara starkt och beslutsamt på all möjlig ondska ” sade Amir Ali Hajizadeh, chef för iranska regimens flygvapen.

Uttalandet kom samma dag som EU:s oljeembargo trädde i kraft. Israel har tidigare sagt att en attack mot Iran inte är uteslutet om sanktionerna misslyckas att hejda landets omstridda kärnteknikprogram.

Hajizadeh hotade Israel i sina kommentarer på söndagen och sade att landet skulle ”utplånas från jordens yta” om det gick till attack mot iranska kärnanläggningar.