Ekonomi

EU:s oljesanktioner mot Iran trädde i kraft

EU:s embargo mot iransk oljeimport trädde i kraft på söndagen i syftet att stoppa iranska regimens kärnvapenprogram.

Iranska regimens oljeminister Rostam Qasemi försökte dock tona ner embargot som ett av de senaste straffen i årtionden av ineffektiva sanktioner. Prästerskapets ledare har insisterat vid flera tillfällen att Iran avser fullfölja sitt kärntekniska program oavsett västländernas begränsningar och andra sanktioner som införts av FN:s säkerhetsråd.

International energiorganet  (IEA) säger att Irans råoljeexport för maj månad verkar ha minskat till 1,5 miljoner fat per dag vilket är långt under de 2,1 till 2,2 miljoner fat som Iran påstår sälja till utlandet.

”Sanktionerna har inte haft och kommer inte att ha någon effekt på Iran” sade  Qasemi till den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA på söndagen.

”Jag ser inga problem med att våra fiender börjar med sanktionerna i dag (söndag) eftersom dessa sanktioner har funnits i många år och ingenting har hänt. Man bör inte föregripa något nytt”, rapporterar den statliga tv-kanalen,IRIB, på sin webbplats genom att citera Qasemi.

Qasemi och andra tjänstemän medgav att embargot har minskat exporten till EU-länderna men att andra nationer har stigit fram för att köpa Irans olja.

EU:s embargo är den senaste och mest betydelse fulla av en rad internationella sanktioner som syftar till att pressa Iran till att tygla sitt kärnenergiprogram.

Sanktionerna är en del av en ”morot och piska”-strategi som löper parallellt med återupplivade samtal mellan Iran och ”P5 +1 grupp” bestående av FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina, samt Tyskland.

Tre omgångar av samtal mellan Iran och P5+1 gruppen har misslyckats med att generera en överenskommelse om landets omstridda kärnteknikprogram.

Iranska regimens chefförhandlare, Saeed Jalili, varnade EU i ett brev på torsdagen om att de nya sanktionerna från EU och USA kommer att ha ”återverkningar” på samtalen.

Iran har hotat att stänga det strategiskt viktiga Hormuzsundet om dess kärnvapenprogram blir måltavla för israelisk och amerikansk flyganfall.