Nyheter

Irakisk tjänsteman anhållen i Frankrike för tortyranklagelser

Fransk polis arresterad på torsdagen en irakisk tjänsteman, Sadeq Kazem, för förhör efter att en medlem av den iranska oppositionen lämnat in ett klagomål om tortyr och krigsförbrytelser, uppger en domstolskälla till AFP idag.

Kazem är ansvarig för Camp Liberty i Irak, en tidigare bas för  amerikanska styrkor nära Bagdads internationella flygplats dit medlemmar av den iranska oppositionen Folkets mojahedin har gått med på att flytta från Camp Ashraf efter ett samförståndsavtal från 25 december 2011 mellan Irak och FN.

AFP namnger inte kärande men rapporterar att han [kärande] säger att han greps i Camp Ashraf och utsattes för tortyr på order av den irakiska tjänstemannen Sadeq Kazem under 2009. Han säger att irakiska styrkor grep honom tillsammans med 35 andra Ashraf-invånare mellan den 28-29 juli 2009. Irakiska styrkor höll honom frihetsberövad i 72 dagar under vilka han torterades på Kazems order, rapporterar AFP vidare efter att ha tagit del av domstolsdokumenten.

Kazem greps när han var i Frankrike som en del av en delegation från den irakiska regeringen på resa till Europa efter att kärande lämnat in ett klagomål till fransk domstol på onsdagen.

Amnesty International uppmärksammade just detta fall för två år sedan och lyckades säkra de 36 arresterades frigivning efter en internationell kampanj som varade över två månader, vilket FFFI tidigare rapporterat.

Hittills har mer än 2000 Ashraf-invånare flyttat till Camp Liberty trots att irakiska regeringen ständigt bryter mot villkoren i avtalet som den har signerat med FN samt vägrar att respektera lägerinvånarnas grundläggande mänskliga rättigheter.

Irakiska väpnade styrkor har redan iscensatt två dödliga attacker mot invånarna i Camp Ashraf, i 2009 och 2011. 11 respektive 36 lägerinvånare dödades under dessa attacker av irakiska styrkors våldsanvändning och beskjutning.

Sadeq Kazem nekades även inträdde till Europaparlamentet på tisdagen för anklagelser om att ha deltagit i dödandet av iranska flyktingar som lever i Camp Ashraf, Irak, enligt rapporter från Associated Press (AP) från Bryssel samma dag.

På torsdagen kom det även rapporter om att schweiziska myndigheter har stoppat Sadeq Kazem från att komma in i landet dagen innan.

Den irakiska delegationen som han tillhör är på turné i Europa för att rättfärdiga sina repressiva åtgärder mot invånarna i Camp Ashraf och Liberty, enligt ett pressmeddelande från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i veckan.

Tjänstemän vid FN:s högkvarter i Genève bekräftade på onsdagen att Sadeq Kazem hindrats tillträde till FN:s lokaler när den irakiska delegationen besökte FN:s högkvarter på onsdagen.

Sadeq Kazem är en av de tre irakiska arméofficerare som kallats in till förhör av en spansk domstol i en utredning om mord på exiliranier i Irak.

Domaren Fernando Andreu sade i juli 2011 att han ville förhöra fyra irakiska tjänstemän inklusive Iraks nuvarande premiärminister Nouri al-Maliki medan han utvidgar sin utredning om 11 exiliraniers död i Camp Ashraf i Irak under 2009 till att även omfatta mord på ytterligare 35 människor efter ännu en brutal attack mot lägret den 8 april 2011.