Ekonomi

USA:s export till Iran tredubblad trots kommande sanktioner

Samtidigt som Obama-administrationen beviljade undantag från amerikanska sanktioner på måndagen rapporterar FARS News, en iransk nyhetsbyrå knyten till revolutionsgardet, om att USA:s handel med Iran har tredubblats mellan mars och april detta år.

USA kommer att undanta Indien, Sydkorea, Turkiet, Sydafrika, Taiwan, Malaysia och Sri Lanka från de finansiella sanktionerna i gengäld för att länderna har skärt inköp av iransk olja. Kina som är främsta köparen av iransk råolja får dock ingen dispens av Obama administrationen, rapporterar Reuters från Washington på måndagen med hänvisning till medhjälpare inom den amerikanska kongressen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton bekräftade detta senare i ett pressuttalande, publicerad på det amerikanska utrikesdepartementets hemsida.

Därmed får banker från dessa länder en sex månaders undantagsperiod utan risk för att bli utestängd från det amerikanska finanssystemet enligt de sanktioner som undertecknades av USA:s president Barack Obama i slutet av förra året.

Sanktionerna, som träder i kraft den 28 juni syftar till att strypa iranska regimens kärnenergiprogram genom att stoppa finansiering från dess oljeindustri. Industri källor säger till Reuters att Kina har fått hemliga oljeleveranser från Iran genom att vissa  fartyg med sändningar har inaktiverat sitt spårningsverktyg.

Japan och 10 EU-länder har redan fått undantag från USA i Mars månad efter att avsevärt ha minskat sina oljeimporter från Iran.

Trots de USA-stödda sanktionerna mot Iran visar de senaste siffrorna och statistiken från Census Bureau att USA:s varuexport till Iran uppgick till 43.8 miljoner dollar under april 2012, jämfört med 13.9 miljoner dollar för mars månad, skriver nyhetssidan commentarymagazine.com på sin nätupplaga på måndagen.

Siffrorna från april månad är det högsta värdet av amerikansk export till Iran under de senaste tre åren och är en 200-procentig ökning jämfört med april 2011.