Ekonomi

Int. företag hjälper iranska regimen få amerikanska teknik trots sanktioner

En snabbväxande iransk mobiltelefonföretag MTN Irancell har lyckats få tag på sofistikerad amerikansk datorutrustning trots sanktioner som förbjuder försäljning av amerikansk teknik till Iran, rapporterade Reuters måndagen den fjärde juni efter att ha tagit del av intervjuer och dokument.

Dessa visar enligt Reuters att MTN Irancell, som är ett joint venture mellan MTN Group Ltd baserad i Sydafrika och ett iranskt statskontrollerat konsortium, köpte utrustning tillverkade av Sun Microsystems Inc, Hewlett Packard Co och Cisco Systems Inc.

MTN äger 49% av det gemensamma företaget, men tillhandahöll enligt Reuters den inledande finansieringen. MTN Irancell startades i 2006 och är nu Irans näst största mobiltelefonoperatör”.

Personer inom Irans telekombransch säger att amerikanska datorkomponenter är allmänt tillgängliga i Iran idag. ”Det finns inget du kan få i USA eller Dubai som du inte kan få i Iran, säger Chris Kilowan, som var MTN:s högsta verkställande i Iran mellan åren 2004-2007, i en intervju med Reuters.

Han tillade att MTN:s moderbolag, MTN Group, var direkt inblandad i att skaffa amerikanska delar för MTN Irancell.

Den ideella gruppen United Against Nuclear Iran (UANI) kritiserade MTN:s partnerskap med iranska regimen i ett uttalande på tisdagen. Uttalandet kom i sammanband med misstankarna om att MTN skulle ha hjälpt iranska regimen kringgå amerikanska sanktioner samt en utredning av MTN för bestickning och korruption i Iran.

”MTN:s samarbete med den iranska regimen utmärker sig som en av de mest oansvariga och farliga företagsrelationer i världen. Fortsatt partnerskap skadar MTN:s rykte, förråder dess anställdas och aktieägares värderingar, samt hjälper regimen att brutalt förtrycka det iranska folket”, skriver UNAI i sitt uttalande.

Den sydafrikanska regeringen har inlett en utredning mot företaget för bestickning och korruption i Iran. MTN misstänkts ha utlovat iranska regimen att Sydafrika skulle rösta emot sanktioner mot landets kärntekniska program i FN, i utbyte för affärskontrakt och avtal.