Nyheter

Iranska regimen: våra styrkor bistår Assads armé i Syrien

Nu är den illa bevarade hemligheten att iranska regimen bistår Assads diktatur med sina styrkor även bekräftad av regimens egen militära befälhavare på prästerskapets egen nyhetsbyrå.

Iranska regimen bekräftar att dess Qods-styrkor har närvaro i Syrien när en högt uppsatt befälhavare av Revolutionsgardets Qods-styrka säger till egna statliga medier att trupper har ”bidragit till att förhindra fler massakrer” i landet, rapporterar den brittiska tidningen Guardian på sin nätupplaga på måndagen.

Därmed erkänner en högt uppsatt befälhavare för Revolutionsgardet i regimens egen media att iranska styrkor är verksamma i Syrien till stöd för Bashar al-Assads regim.

Ismail Gha’ani, ställföreträdande befälhavare för iranska revolutionsgardets Qods-stryka som ansvarar för Revolutionsgardets verksamhet utanför Irans gränser, sade i en intervju med den semiofficiella nyhetsbyrån ISNA att ”Om den Islamiska republiken inte var närvarande i Syrien skulle massakern på människor ha skett i en mycket större omfattning”.

ISNA publicerade intervjun i helgen men tog sedan bort den från sin webbplats utan vidare förklaring, rapporterar brittiska tidningen Guardian på sin nätupplaga på måndagen.

ISNA citerade Gha’ani som säger att ”Innan vår [Irans] närvaro i Syrien, dödades alltför många människor av oppositionen, men med Islamiska republikens fysiska och icke-fysiska närvaro har stora massakrer i Syrien förhindrats”.

Västvärlden har hänvisat till underrättelseuppgifter och anklagat iranska regimen för att ge militärt och tekniskt stöd till Assad i syfte att stävja protesterna i landet sedan upproret startades i Syrien för mer än ett år sedan.

Iranska regimens tjänstemän har i gengäld bagatelliserat anklagelserna genom att säga att landet endast stöder Syrien moraliskt.

När vågen av protester svepte över Mellanöstern försökte Teherans ledare skaffa sig billiga politiska poäng genom att prisa upproren i Tunisien, Egypten, Bahrain och Jemen. Men det dröjde inte länge när populära uppror i regionen för ökad frihet och demokrati synade deras lömska kampanj. När de folkliga protesterna mot Assads envälde i Syrien startade blev prästerskapet tvungen att fördöma dessa protester som utmanade Assads styre i landet då diktaturen i Syrien är en av prästerskapets närmast allierade och en viktig strategisk partner i regionen.

Medan FN:s säkerhetsråd inklusive Ryssland på måndagen i starkaste ordalag fördömde Assads regim för den senaste massakern i den syriska staden Houla där närmare 100 civila däribland många barn dödades, skyllde iranska regimen massakern på ”utländsk inblandning” och ”terrorister”.