Nyheter

IAEA hittar spår av över 20% anrikat uran i Iran

Inspektörerna från FN:s atomenergiorgan i Iran har hittat spår av uran anrikat över de högsta tidigare rapporterade nivåerna, rapporterar flera internationella medier däribland New York Times (NYT) på sin nätupplaga på fredagen och  en diplomat i Wien.

FN:s atomenergiorgan, IAEA:s kvartalsrapport om Irans kärntekniska program ska lämnas in till IAEA:s styrelse senare under fredagen och enligt diplomaten som NYT pratat med kommer den nya upptäckten att tas upp i rapporten.

Diplomaten säger till NYT att den högre halten som kommer att tas upp i rapporten är spår efter uran som anrikats till 27 % renlighet vilket i det närmaste är en oroväckande utveckling då Iran skulle vara ett steg närmare material som kan användas till att tillverka kärnvapen.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) har tidigare avslöjat dokument som visar att iranska regimen fullföljer ett hemligt och sofistikerat program ämnad att tillverka kärnvapen. Ett program som omfattar alla aspekter av tillverkningsprocessen inklusive anrikning, modellering samt detonationsmekanism.

Avslöjandet om upptäckten av högre anrikat uran kommer en dag efter att samtalen mellan iranska regimens representanter och 5+1 gruppen, som inkluderar FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmarna Frankrike, USA, Kina, Ryssland och Storbritannien plus Tyskland, slutade utan större framgång och parterna kunde endast enas om att träffas igen om cirka en månad, den 17 och 18 juni i Moskva.

Tidigare kommentarer från anonyma diplomater i Wien säger att rapporten även kommer att ta upp installeringen av nya centrifuger i Fordow-anläggningen som är byggd djupt inne i bergen nära staden Qom där iranska regimen bedriver ett anrikningsprogram för att framställa 20-procentigt uran.

5+1 gruppen vill att iranska regimen upphör med detta program, stoppar anrikning till 20- procentigt renlighet, stänger Fordow-anläggningen och överlämnar sitt nuvarande lager av 20-procentigt uran. I gengäld erbjuder 5+1 gruppen att stoppa framtida sanktioner, låta Iran få tillgång till reservdelar för att reparera sina flygplan samt hjälpa landet med den civila kärnenergiprogrammet.

”I och med upptäckten grusas västvärldens förhoppningar om att det finns hopp om att övertala iranska regimen genom samtal och incitament till att förfölja internationella överenskommelser samt ta sitt ansvar enligt gällande konventioner.  Nu är det återigen bevisat att iranska regimen ser förhandlingar som ett medel för att vinna tid i jakten på kärnvapen och för att lindra effekterna av internationella sanktioner. Prästerskapet varken vill eller förmår samarbeta med omvärlden för att uppnå en varaktig överenskommelse som syftar till att säkerställa fred och stabilitet”, säger Massud Kiani i en kommentar till FFFI.se beträffande den nya upptäckten.

Iranska regimen vägrar att acceptera förslaget och säger att varje vidare förhandling måste omfatta ett omedelbart stopp på de stundande sanktionerna mot landets finansiella institutioner och centralbank samt det kommande oljeembargot från EU i juli månad.

EU:s sanktioner mot Iran kommer att träda i kraft den 1 juli, som planerat. Det sade Michael Mann, talesman för EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton, på fredagen.

”Det krävs ett enhälligt beslut att ändra beslutet att införa sanktioner. Och vi reagerar bara på konkreta förändringar på marken”, sade han.

USA kommer inte heller att minska sanktioner mot Iran innan tredje omgången av samtal mellan stormakterna och iranska tjänstemän om Teherans kärntekniska program, sade USA: s utrikesminister Hillary Clinton på torsdagen.

”När vi lägger grunden för dessa samtal kommer vi att hålla uppe trycket som en del av vår tvådelade strategi. Alla våra sanktioner kommer att finnas kvar och fortsätta att gå framåt under denna period”, sade hon till reportrar i Washington timmar efter samtal mellan Iran och världsmakterna avslutades i Bagdad.