Mänskliga Rättigheter

Politisk fånge dog på grund av tortyr

Politisk fånge Mansour Radpour, dog i Gohardasht fängelse på måndag den 21 maj efter att ha utstått fem år av lidanden under de mest fruktansvärda tortyrformer.  Han var 44 – år gammal och far till två.

Mansour Radpour arresterades den 17 maj 2007 efter att ha besökt Camp Ashraf, hemvist för 3400 medlemmar av oppositionsgruppen Folkets mojahedin.

Han dömdes, i en känguru domstol, till tre års fängelse anklagad för påstådda propaganda mot regimen och stöd för PMOI som sedan ökades till åtta års fängelse.

Mansour Radpour tillbringade fem år under de värsta förhållanden i mest fruktansvärda fängelser.  Under åren blev han misshandlad och förödmjukad, slagen och berövades de mest grundläggande dagliga behov.  Han drabbades därför av olika sjukdomar inklusive njursjukdom, magsår, bruten axel och revben på grund av utövade tortyrer.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen, internationella människorättsorganisationer samt FN:s råd för mänskliga rättigheter och dess särskilda MR-rapportör för Iran att sända en undersökningsdelegation för att undersöka situationen för politiska fångar i Irans fängelser samt undersöka orsaken till Mansour Radpour död.

Han blev 44 år gamal.