Mänskliga Rättigheter

Massavrättning av narkotikahandlare i Iran

14 personer avrättades genom hängning  i Irans huvudstad Teheran, sade en av iranska regimens åklagare på tisdagen.

Teherans åklagarmyndighet kungjorde att 14 människor var avrättade i huvudstaden vid gryningen på måndagen för brott som människohandel samt innehav av hundratals kilo heroin, morfin, opium och cannabis. Iranska regimens myndigheter avslöjade dock inga detaljer kring offrens identiteter.

Regimens egen nyhetsbyrå, IRNA, rapporterade att avrättningarna verkställdes efter att individernas ansökan om benådning var förkastade av en domstol. Några av de dömda påstods ha planerat att smuggla och leverera droger till europeiska länder.

Massavrättningar utförs regelbundet i Iran oftast under förevändning av narkotikabrott. Internationella samfundet och människorättsorganisationer har på senare tid kraftigt kritiserat iranska regimens ledare för den höga dödsstraff takten i landet.

Mord, våldtäkt och narkotikahandel är några av de brott som bestraffas med döden i Iran. 16 andra personer däribland fem afghanska medborgare avrättades den 17 maj genom hängning i ett fängelse i staden Yazd i centrala Iran.

Den Londonbaserade människorättsorganisationen Amnesty International har sagt att medlemmar av marginaliserade grupper, särskilt afghanska medborgare, löper störst risk för avrättning för narkotikabrott.  Amnesty uppskattar att det finns så många som 4 000 afghanska medborgare dömda till döden för narkotikabrott i Iran.

Över 600 personer tros ha avrättats i Iran under 2011, enligt Amnesty Internationals siffor. Minst 488 av dem avrättades för påstådda narkotikabrott vilket är cirka en trefaldig ökning från 2009 års siffror, då minst 166 avrättningar ägde rum för liknande brott.

Hittills i år har 141 personer avrättats i Iran enligt FFFI:s beräkningar baserade på siffror tillkännagivna av regimens egna medier.