Iranier i Sverige

Europadomstolen: Familj bör inte utvisas till Iran

Europadomstolen ger på tisdagen Sverige bakläxa i ett fall med en iransk familj som sökt asyl men nekats, rapporterar flera medier idag på nätet.

Svt.se skriver att ”Domen bedöms få stor betydelse för andra som befinner sig i liknande situationer”.

Europadomstolen slår fast i domen att familjen löper påtaglig risk att utsättas för tortyr eller annan omänsklig behandling om de tvingas återvända till Iran.

”Paret S.F. and N.S. , båda i 30-årsåldern, kom till Sverige 2007. Två år senare föddes deras barn A.F.här.

Paret var i hemlandet starkt engagerade för kurdiska rättigheter och under åren i exil intensifierades de regimkritiska aktiviteterna”, rapporterar Svt.se vidare.

Europadomstolen gör en annan bedömning än den svenska domstolen där man kraftigt kritiserar den svenska prövningen och slår fast i domen att återsända familjen till deras hemland hade varit i strid med Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

Kritiken gäller den svenska domstolens prövning i fallet, där domstol anser att den politiska verksamheten bedrivits på låg nivå och inte var tillräcklig för att iranska myndigheter skulle ha något intresse för paret.

-Det är en ganska kraftig kritik mot svensk prövning, säger Seidlitz i kommentarer till Svt.se.

Seidlitz bedömer att domen kan få stor principiell betydelse.

-Den iranska regimen bevakar medborgare som fortsätter att vara politiskt aktiva utomlands väldigt noga. Domstolen påpekar också, helt korrekt, att iranier som protesterar mot regimen slås ned och utsätts för kränkningar oavsett om det är på låg nivå eller ledarnivå, säger Madelaine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty till Svt.se.