Iranier i Sverige

Migrationsverkets livshotande dom för paret Sheikhi

Den iranska journalisten Maryam Sheikhi har fått det definitiva utvisningsbeskedet från Sverige när hon idag besökte migrationsverket i Sundsvall. Maryam har hotats för sin regim- och islamkritiska blogg men det räcker inte för att få stanna. Dagens besked var att migrationsverket kommer att lämna över deras ärende till polisen.

Paret har konverterat från islam till kristendom och  Maryam har dessutom skrivit artiklar som är kritiska mot den iranska regimen och islamkritiska, det tillsammans innebär en dödsdom om de åker tillbaka säger Maryam.

– De kommer att sätta mig i fängelse direkt när jag kommer till Iran och slutligen döda mig, säger hon.

Maryam Sheikhi berättar för Sveriges Radio att hon har fått ett brev från iranska myndigheter med besked om att hon kommer att åtalas direkt hon kommer tillbaka till Iran.

Maryam berättar att hon blir stressad av mötet på migrationsverket, en stress som påverkar hennes sjukdom negativt. Maryam lider av den obotliga nervsjukdomen MS. Hon säger att ovissheten och oron att polisen snart kommer och hämtar henne och hennes man gör att hon inte kan sova på nätterna.

– Jag känner en panik som genomsyrar hela min kropp, den paniken gör så att jag inte kan fungera som människa, säger hon.

Enligt iransk lag har hon genom att kritisera regimen begått ett brott som ger ett långt fängelsestraff. Men i verkligheten är det värre, särskilt för journalister. Även om det på pappret står att hon får tio års fängelse så brukar journalister som fängslas inte komma ut mer säger hon.

– De säger att personen hastigt dött, säger hon.

Maryam har också blivit hotad av den iranska cyberpolisen att hon kommer att förgöras, även om hon är i Sverige. Att det finns hot mot regimkritiska journalister, är något som stöds av flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty och Reportrar Utan Gränser. De säger att den iranska regimen fängslar, misshandlar, våldtar och till och med dödar journalister som är kritiska mot landets regim.

Under mötet på migrationsverket får paret det definitiva utvisningsbeskedet uppläst och får reda på att de måste vara ute ur Sverige innan den andra juni.

Handläggaren på migrationsverket frågar om paret åker frivilligt om migrationsverket ordnar en flygbiljett. Maryam och maken Amir svara att de inte kan åka tillbaka frivilligt eftersom det då innebär att åka tillbaka till döden. Handläggaren säger då att det räknas som att paret inte samarbetar och att hon därför måste lämna över deras ärende till polisen. Det ska ske inom ett par dagar säger hon.

Maryam och Amir berättar att de har hjälp av en advokat som ska ta fram de skriftliga hoten Maryam fått och att de ska lämna in dessa som nya omständigheter.  I slutet på mötet ändrar handläggaren sig och säger att hon väntar med att skicka pappren till polisen tills tiden löpt ut, det vill säga den andra juni. Det ger paret två veckor på sig att bevisa att de lever under dödshot.

Efter mötet är Maryam och Amir skärrade, de säger att trots att de fått löfte om att polisen inte ska kopplas in förrän den andra juni litar de inte på detta.

– Jag har inga bra erfarenheter av migrationsverket, jag är rädd att polisen kanske väntar på oss när vi kommer hem. Jag vill inte vara pessimistisk, men vågar inte lita på dem, säger hon.

Maryam visar några av de hotmeddelanden hon fått:

”We are soliders of Supreme leader’s Islamic Regime of Iran, and we will destroy you and the others opposition”

”Either stop your activity or we will destroy you in Sweden”

”You are western countries’s spy there is no evade from Islamic punishment.”

Hon visar också ett mail hon fått om att hon ska åtalas. Där står det, översatt, att hon på grund av propaganda mot den islamska republiken Iran ska åtalas enligt cyberbrottlagen.