Mänskliga Rättigheter

Serietecknare dömd till 25 piskrapp

FFFI- den halv -officiella nyhetsbyrån ILNA rapporterade på torsdagen den 10:de maj att iranska regimen har dömt en tecknare till 25 piskrapp för att ha gjort en tecknad film av en tidigare medlem i iranska regimens parlament.

Mahmoud Shokraye ställdes inför rätta efter att hans teckning föreställdes Ahmad Lotfi Ashtiani, en tidigare riksdagsman,  som en fotbollsspelare som trycktes i en lokaltidning i staden Arak.

Amnesty International fördömde meningen på lördagen och tillade att det ”brutala straff för att göra en ofarlig film skickar ett skrämmande budskap till alla iranier att de inte kan fritt och fredligt uttrycka sina åsikter utan rädsla för att drabbas av hårda repressalier från iranska myndigheter. ”

Ann Harrison, Vice director för Amnesty Internationals Mellanöstern och Nordafrika avdelning sade att ”Detta är ännu ett exempel på de iranska myndigheternas krafttag mot yttrandefriheten. Sådana åtgärder är en grym, omänsklig och förnedrande straff som är förbjudet enligt internationell lag.