Mänskliga Rättigheter

Tio avrättningar på måndagen, totalt 53 avrättningar i Iran på fyra veckor

På måndagen avrättade iranska regimen i en barbarisk handling, nio personer tillsammans i grupp i huvudstaden Teheran och ytterligare en i staden Tabriz genom hängning.

Därmed uppgår antalet avrättningar till 53 under endast den senaste månaden och omfattar:

 • nio avrättningar av fångar i Shahroud fängelset mellan den 24 april och 30 april,
 • en offentlig avrättning i Teheran,
 • tre avrättningar i Esfahan,
 • två avrättningar i Zanjan,
 • en avrättning i Marvdasht,
 • åtta fångar i Shiraz mellan den 16 och 22 April,
 • samt  åtta avrättningar i hemlighet i Gohardasht-fängelset den 24 april

Revolutionsgardets nyhetsbyrå FARS News citerade chefen för regimens rättsväsende för Ardebil-provinsen som meddelade den 9 april att ytterligare 85 fångar står inför avrättning dömda för narkotikasmuggling.

Iranska regimen som står på gränsen till kollaps är oförmögen att motverka växande  interna och externa kriser och har istället ökat förtrycket i synnerhet antalet avrättningar med offensiv narkotikabekämpning som förevändning. Detta i syfte att hejda iranska folkets vrede och skrämma dem till tystnad med en kväsande repression.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen, internationella människorättsorganisationer samt FN:s råd för mänskliga rättigheter och dess särskilda MR-rapportör för Iran att agera skyndsamt för att stoppa det stigande antalet avrättningar i Iran och pressa iranska regimen till att upphöra med sina omänskliga handlingar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) anser det är tid att prästerskapets högsta ledare jämte de ansvariga för systematiska kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter i Iran bör ställas inför rätta i en oberoende internationell tribunal för tre decennier av brott mot mänsklighet.

Mänskliga Rättigheter

Tio avrättningar på måndagen, totalt 53 avrättningar i Iran på fyra veckor

På måndagen avrättade iranska regimen i en barbarisk handling, nio personer tillsammans i grupp i huvudstaden Teheran och ytterligare en i staden Tabriz genom hängning.

Därmed uppgår antalet avrättningar till 53 under endast den senaste månaden och omfattar:

 • nio avrättningar av fångar i Shahroud fängelset mellan den 24 april och 30 april,
 • en offentlig avrättning i Teheran,
 • tre avrättningar i Esfahan,
 • två avrättningar i Zanjan,
 • en avrättning i Marvdasht,
 • åtta fångar i Shiraz mellan den 16 och 22 April,
 • samt  åtta avrättningar i hemlighet i Gohardasht-fängelset den 24 april

Revolutionsgardets nyhetsbyrå FARS News citerade chefen för regimens rättsväsende för Ardebil-provinsen som meddelade den 9 april att ytterligare 85 fångar står inför avrättning dömda för narkotikasmuggling.

Iranska regimen som står på gränsen till kollaps är oförmögen att motverka växande  interna och externa kriser och har istället ökat förtrycket i synnerhet antalet avrättningar med offensiv narkotikabekämpning som förevändning. Detta i syfte att hejda iranska folkets vrede och skrämma dem till tystnad med en kväsande repression.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen, internationella människorättsorganisationer samt FN:s råd för mänskliga rättigheter och dess särskilda MR-rapportör för Iran att agera skyndsamt för att stoppa det stigande antalet avrättningar i Iran och pressa iranska regimen till att upphöra med sina omänskliga handlingar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) anser det är tid att prästerskapets högsta ledare jämte de ansvariga för systematiska kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter i Iran bör ställas inför rätta i en oberoende internationell tribunal för tre decennier av brott mot mänsklighet.