Nyheter

Iran håller andra omgången av parlamentsvalet

Vallokalerna öppnade kl. 08:00 lokaltid för en andra omgång av parlamentsval i Iran. Valet gäller de återstående 65 av de 290 platserna i parlamentet.

Regimens högsta ledare Ali Khamenei uppmanade till ett högt valdeltagande i fredagens andra omgång. I förra valomgången vann lojala till högste ledaren ayatolla Ali Khamenei majoritet på bekostnad av allierade till president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejad väntas bli ställd inför fler utmaningar under sin sista mandatperiod efter det stora nederlaget i första valomgången. Valresultatet kommer att påverka presidentvalet nästa år.

Den parlamentariska omröstningen har setts som ett test för populariteten av Irans prästerliga anläggning, som skakats av blodiga efterdyningarna av en 2009 presidentvalet omröstning som reformisterna sa var riggad för Ahmadinejads fördel.

Deltagandet i den första omgången av parlamentsvalet var låg då oppositionella kandidater i iranska parlamentsvalet valde att bojkotta omröstningen och intresset för det iscensatta parlamentsvalet har nådde en ny bottennivå sedan den islamiska republiken grundades 1979.

Iran står inför en ökad isolering och hot om israeliska militära aktioner över sitt omtvistade kärnenergiprogram som väst misstänker syftar till att göra kärnvapen.