Mänskliga Rättigheter

FN:s människorättsexperter fördömer ”stigande repression” i Iran

Iran slår ner på aktivister och deras advokater, tilldelar hårda straff i ett försök att krossa prodemokratiska aktiviteter, sade FN:s människorättsexperter på fredagen rapporterar Reuters från Genève, hemstad för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

De oberoende FN-experterna krävde i ett gemensamt uttalande, en omedelbar frigivning av människorättsförsvarare inklusive Narges Mohammadi som enligt dem blev  åter arresterad den 21 april för att avtjäna ett sex års fängelsestraff, avkunnad av en appellationsdomstol.

”Den fällande domen och extremt hårda straff mot människorättsförsvarare är en indikation på stigande repression mot människorättsförsvarares legitima verksamheter och representerar ett allvarligt bakslag för skyddet av mänskliga rättigheter i Iran”, säger Ahmed Shaheed, FN:s särskilda MR-rapportör för Iran.

Tusentals oppositionsanhängare inklusive massor av ledande reformistiska politiker har suttit häktad sedan det omtvistade presidentvalet 2009 där Mahmoud Ahmadinejad fick sitta kvar som iranska regimens president, rapporterar Reuters vidare på fredagen.

Mohammadi, tidigare viceordförande för Defenders of Human Rights Centre (Center för människorättsförsvarare), som grundades av människorättsadvokaten och Nobelpristagaren Shirin Ebadi, dömdes för ”möte och maskopi mot nationens säkerhet, medlemskap i Defenders of Human Rights Centre samt propaganda mot regimen”, sades FN:s människorättsexperter i uttalande och tillade att hon sägs vara i ”mycket bräcklig” hälsa.

En FN-tjänsteman sade till Reuters att man tror att Mohammadi hålls i Teheran ökända Evin-fängelset.

”Människorättsförsvarare spelar en grundläggande roll i att säkerställa ett demokratiskt samhälle som respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna. De måste få utföra sitt arbete utan att drabbas av hot, trakasserier, arresteringar och åtal”, sade Margaret Sekaggya, särskild rapportör för människorättsförsvarare.

Advokater som företräder aktivister i den islamiska republiken står även inför svårigheter när de identifieras med sina klienters fall, sade Gabriela Knaul, särskild rapportör för oberoende domare och advokater till Reuters.

”Regeringen har en skyldighet att se till att advokater kan utföra alla sina professionella arbetsuppgifter utan hot, hinder, trakasserier eller olämplig inblandning samt att de inte riskerar åtal för åtgärder som vidtas vid utförandet av sina uppgifter”, sade hon.

Abdolfattah Soltani och Nasrin Sotoudeh, båda advokater som har representerat många högprofilerade människorätts- och politiska aktivister, är bland dem som har fängslats för att utföra sitt legitima arbete, enligt uttalandet.

Soltani, en av grundarna av Defenders of Human Rights Centre, greps i september, anklagad för maskopi, regimkritisk propaganda samt förvärvande av egendom genom olagliga medel, vilket ledde till ett 18 års fängelsestraff och yrkesförbud i 20 år, sade FN:s människorättsexperter i uttalande.

Sotoudeh, en människorättsadvokat, greps i september 2010 och dömdes till sex års fängelse av en iransk appellationsdomstol som även utfärdade ett 10-årigt yrkesförbud mot henne, rapporterade Reuters med hänvisning till uttalandet.

Ahmed Shaheed, tidigare utrikesminister i Maldiverna och FN:s särskilda MR-rapportör för Iran rapporterade tillsammans med de andra utredarna om det ökade förtrycket i Iran till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Trots upprepade förfrågningar har han aldrig släpps in Iran, men FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève förnyade hans mandat i mars för ett andra år efter att han rapporterade om hög avrättningstakt såväl som kränkning av minoriteter, och förföljelse av homosexuella och fackföreningsmedlemmar.

Mohammad Javad Larijani, chef för iranska regimens högsta råd för ”mänskliga rättigheter” och rådgivare till högsta andlige ledaren, sade i FN:s MR-råd i marsmånad att hans regering hade ”flera gånger bevisat sitt orubbliga engagemang för främjandet av mänskliga rättigheter” och att ”egenkontroll” var en viktig princip. Syftet var att bygga ett välmående samhälle baserat på rättvisa, jämlikhet, legitima frihet och utveckling, rapporterar Reuters.

Larijani sade anstötligt att rapporten från Shaheed ”uppgick till ingenting annat än upprepningen av en kaskad av ogrundade och partiska påståenden som traditionsenligt riktas” mot Iran.