Nyheter

Hizbollah tackar Iran för landets stöd

Hizbollah generalsekreterare Sayyed Hassan Nasrallah uttryckte sin tacksamhet mot Irans ledning för fortsatta stöd av Libanon och ”motståndspartiet”.

Under ett möte med Irans Vice President Mohammad Reza Rahimi, på torsdagen tackade Hassan Nasrallah Irans ledning för ”etiska och historiska hållning mot Hizbollah”.

Nasrallah bekräftade också att Hizbollah skulle förbli fast vid sin inställning och ta på alla utmaningar som den ställs inför.

I gengäld bekräftade Rahimi, som åtföljdes av flera iranska ministrar, Irans beredvillighet att hjälpa Libanon på alla områden och stödja den under alla omständigheter.

Rahimi kom i Beirut i onsdags och träffade Libanons premiärminister Najib Mikati tillsammans med den högre iransk-libanesiska kommittén. Kommittén tecknat tre avtal mellan de två länderna.

Hizbollah är en shiamuslimsk organisation i Libanon vilken framträdde först under inbördeskriget i Libanon som en milis av shiiter som var anhängare till iranska islamiska republiken grundare Ayatollah Khomeini, utbildade, organiserade och finansierade av en kontingent ur Irans revolutionsgarde.

Sex länder, däribland USA och Storbritannien, listar officiellt Hizbollah eller dess militära gren som en terrororganisation. Iran finansierar Hizbollah i en större utsträckning.