Engagemang

Stödmanifestation för invånarna i Camp Ashraf och Liberty

Manifestationerna utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm till stöd för Ashraf- och Liberty-invånarnas rättigheter fortsatte på lördagen. Deltagarna uppmanade USA att fullfölja sitt ansvar och skydda lägerinvånarna mot irakiska aggressioner i enlighet med den skriftliga försäkran som undertecknats med var och en av medlemmarna av Folkets mojahedin i Camp Ashraf i 2003.

Oron för Ashraf- och Liberty-invånarnas säkerhet har ökat under den senaste tiden eftersom FN inte har lämnat övertygande garantier om att säkerhetsställa deras mest fundamentala rättigheter. Detta gäller i synnerhet den förflyttningsprocess som nu äger rum där invånarna i Camp Ashraf flyttas i grupper om 400 till Camp Liberty. En process som irakiska regeringen utnyttjar för att pressa, trakassera och provocera lägerinvånarna.

FN definierar Camp Liberty som en tillfällig övergångsplats för lägerinvånarna. De ska få flytta till tredje länder som är villiga att ta emot dem efter att FN:s flyktingskommissariat prövat deras asylansökan och fastställt deras status som flyktingar.

Men verkligheten är någonting annat och mycket tyder på att invånarna i Camp Liberty lär få stanna där ett bra tag kanske uppemot ett helt år. Den första gruppen av Ashraf-invånare kom till Liberty i mitten av februari men hittills har ingen fått sin status fastställt eller  fått lämna till förmån för tredje länder.

Samtidigt gör irakiska regeringen sitt yttersta för att förvandla Camp Liberty till ett fängelse för invånarna. Detta trots att Irak har signerat ett samförståndsavtal med FN där man gett löften om att respektera invånarnas rättigheter och integritet samt garantera deras säkerhet under själva förflyttningsprocessen som ska vara frivillig.

Deltagarna i lördagens manifestation utanför den amerikanska ambassaden protesterade mot den bristande infrastrukturen i Camp Liberty och irakiska regeringens försök att hindra invånarnas renoveringsplaner.

Deltagarna uppmärksammade även det faktum att Irak har avsevärt begränsat det ursprungliga området som hade lovats till lägerinvånarna för deras boende. Det nuvarande området är mycket litet och kan omöjligen hysa uppemot 3400 personer som motsvara hela Camp Ashrafs befolkning.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) utfärdade ett uttalande på fredagen den 20 april och sade att tungt beväpnad irakisk kravallstyrka med pansarfordon har placerats ut vid Camp Liberty under fredagsmorgonen. De har enligt uttalandet stationerat sig vid fyra hörn runt om Camp Liberty och lägrets polisstationer.

NCRI sade i ett annat uttalande samma dag att irakiska styrkor stationerade vid Camp Ashraf håller på att plundra lägerinvånarnas bostäder och egendomar som uppgår till ett värde av 500 miljoner dollar.

Deltagarna vid lördagens manifestation ställde sig bakom iranska motståndsrörelsens krav på ett omedelbart ingripande från USA och FN för att skydda invånarnas egendomar samt att få irakiska regeringen att dra tillbaka sina tungt beväpnade kravallpoliser stationerade vid Camp Liberty.