Mänskliga Rättigheter

Iransk-kanadensisk man inför omedelbar avrättning i Iran, säger familjen

En iransk-kanadensisk man dömd för spionage och kontakt med en oppositionsgrupp står inför omedelbar avrättning i Iran, rapporterar Guardian på sin nätupplaga på måndagen enligt uppgifter från mannens familj.

Hamid Ghassemi-Shall, 44, återvände till Iran från Kanada i maj 2008 för att besöka sin gamla mor. Han greps i samband med besöket efter anklagelser om att samla in information för den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin som iranska regimen betraktar som sin ärkefiende.

Både den religiösa diktaturen i Iran och USA klassar iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin som en teroristorganisation.

Ghassemi-Shall tillbringade 18 månader i isoleringscell i det ökända Evin-fängelset i Teheran med besöksförbud för hans familj eller hans juridiska ombud.

Hans fru, Anatonella Mega, säger att han fick  sitt fall prövad i domstol i 2009 och befanns skyldig efter en förhandling som varade endast i några minuter.

Ghassemi-Shall dömdes till döden med anledning av vad tjänstemän sade var en e-post till sin bror Alborz där han enligt regimens påstående ska ha frågat efter viss information att bli samlade för Folkets mojahedin.

Ghassemis familj säger att han varken har skrivit eller skickat en sådan e-post. Hans bror, Alborz, dog från magcancer i 2010 när han satt frihetsberövad i fängelse, enligt regimens tjänstemän rapporterar Guardian.

”Efter månader i isoleringscell plockade myndigheterna upp honom [Hamid] från sin cell och satte honom i en rättegång utan advokat eller åklagare”, sade hans fru till Guardian och tillade ”Hamids syster, som försökte besöka honom i fängelset på söndagen, fick veta att hans dödsdom står inför verkställande. Han kan avrättas när som helst nu”.

Iran har vägrat ge Ghassemi-Shall tillgång till konsulär hjälp eftersom iranska regimen inte erkänner dubbelt medborgarskap. Iranier med dubbelt medborgarskap måste använda sitt iranska pass för att komma in i landet, rapporterar Guardian vidare.

Alex Neve, generalsekreterare för Amnesty Internationals avdelning i Kanada har krävt att Kanadas premiärminister Stephen Harper ska ingripa. ”Vi har tagit upp hans fall på grund av en rad allvarliga människorättsfrågor, inklusive dödsstraff,

anklagelser om tortyr och misshandel, orättvis rättegång samt hans bror, Alborz Ghassemis tragiska i förvar som hade gripits strax före Hamids egen gripande sade Neve i ett brev till Harper.

Men Marina Nemat, en iransk författare som har skrivit en bok om sin tid i Evin-fängelset och som bedriver en kampanj på uppdrag av fångar, däribland Ghassemi-Shall, kritiserade den nuvarande kanadensiska regeringen för att agera mycket långsamt i försöken att få hem Hamid.

Marina Nemat sade till Guardian att ”även om Iran inte erkänner dubbelt medborgarskap har det funnits några fall av amerikanska iranier som suttit fängslade i Iran och som släppts fria”.

John Baird, Kanadas utrikesminister och Diane Ablonczy, biträdande minister för utrikesfrågor gjorde utfärdade ett uttalande på måndagen beträffande Ghassemi-Shalls fall och skrev ”Kanada är djupt oroad över beskedet att Ghassemi-Shalls avrättning kan komma att verkställas inom kort. Kanada vädjar omgående till Islamiska republiken Irans regering att benåda Ghassemi-Shall på barmhärtiga och humanitära grunder”.